Čitaj mi!

Uslovne kazne za pretnje Brankici Stanković

Trojica navijača Partizana pravosnažno osuđena na višemesečne uslovne kazne zatvora zbog ugožavanja sigurnosti novinarke Brankice Stanković. Ukinut drugi deo presude, kojom su trojica navijača bila osuđena za nasilničko ponašanje.

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je osudio na višemesečne uslovne kazne zatvora trojicu navijača Partizana zbog ugožavanja sigurnosti novinarke i urednice "Insajdera" Brankice Stanković pretnjama koje su joj uputili tokom fudbalske utakmice Partizan - Šahtjor 16. decembra 2009. godine.

Tom odlukom sud je delimično potvrdio presudu iz jula prošle godine Prvog osnovnog suda u Beogradu, pošto je ukinuo drugi deo presude, kojom su trojica navijača bila osuđena za nasilničko ponašanje i naložio da im se suđenje ponovi.

Pravosnažnom presudom vođa navijačke grupe "Šedous" Goran Klještan i Aleksandar Perišić kažnjeni su uslovno sa 10 meseci zatvora, sa rokom provere od četiri godine zbog krivičnog dela ugrožavanje sigurnosti, objavljeno je na sajtu Apelacionog suda.

Za isto delo Milanu Guduriću potvrđena je kazna od godinu dana zatvora, uslovno na pet godina.

Oni su osuđeni jer su pretećim skandiranjem ugozili sigurnost Stankovićeve i pretili joj smrću uzvikujući parolu "Otrovna si kao zmija, proći ćeš kao Ćuruvija" sa južne tribine stadiona Partizana.

U tom periodu "Insajder" je istraživao delovanje navijačkih grupa raznih klubova, pa i sportskog društva Partizan.

Ukinut je deo presude kojom je zbog nasilnickog ponašanja Dragan Đurdević bio osuđen na 10 meseci zatvora, uslovno četiri godine, Nemanja Odalović na 10 meseci, uslovno tri godine, a Nemanja Bogdanović na šest meseci, uslovno pet godina.

Po nalaženju Apelacionog suda taj deo presude je ukinut jer je prvostepeni sud propustio da jasno i precizno odredi radnje okrivljenih i njima prouzrokovanu posledicu, čime je učinio bitnu povredu odredaba krivicnog postupka.

U obrazloženju odluke Apelacionog suda se između ostalog navodi da se osnovano žalbom branioca Nemanje Bogdanovića navodi da u ovom krivičnom postupku nije utvrđeno da je Bogdanović značajnije ugrozio spokojstvo građana, "jer nema dokaza da su neki građani (a posebno ne u većem broju) bili ugroženi i da je bilo ugroženo njihovo spokojstvo".

Postupak protiv jednog od voda navijačke grupe Partizana "Alkatraz" Miloša Radosavljevića Kimija bio je razdvojen od ovog jer je bio u bekstvu, ali je u međuvremenu pravosnažno 16 meseci zatvora, a kaznu je izdržao u pritvoru i od aprila je na slobodi.

Prvi osnovni sud je pre dve godine, pred početak sudenja, odbacio optužnicu i oslobodio navijače optužbe za ugrožavanje sigurnosti novinarke Televizije B92 jer je, prema obrazloženju sudije optužnicu podneo neovlašćeni tužilac.

broj komentara 0 pošalji komentar