Sledeće sedmice suđenja za ratne zločine

Pred Većem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu od 1. septembra biće nastavljeno pet postupaka koji se vode za zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije, a počeće i četiri nova suđenja.

U prvoj polovini septembra počeće suđenje Pane Bulatu i Radetu Vraneševiću za zločin u mestu Banski Kovačevac u Hrvatskoj (2. septembra).

Suđenje Saši Đilerdžiću i Goranu Saviću za zločine u Zvorniku počeće 4. septembra, dok je za 8. septembar zakazano suđenje pripadnicima paravojne formacije "Škorpioni" za zločin u Podujevu.

Za 24. septembar zakazan je početak suđenja Branku Grujiću i Branku Popoviću za zločine u Zvorniku. Njima se od novembra 2005. godine sudilo zajedno sa četvoricom pripadnika jedinice "Žute ose", ali je u junu ove godine postupak protiv njih razdvojen i podignuta je nova optužnica.

Suđenje osmorici pripadnika srpske policije optuženih za ubistvo 48 albanskih civila u Suvoj Reci, 1999. godine nastavlja se 1. septembra, a suđenje Iliji Jurišiću optuženom za učešće u napadu na kolonu Jugoslovenske narodne armije u Tuzli, maja 1992. godine, biće nastavljeno 12. septembra.

Od 15. septembra nastavlja se suđenje optuženima za ratni zločin u selu Lovas u Hrvatskoj, 1991. godine, kao i ponovljeno suđenje za ubistvo hrvatskih zarobljenika na poljoprivrednom dobru Ovčara kod Vukovara, koja su počinjena novembra 1991. godine.

U poslednjoj nedelji septembra biće nastavljeno suđenje Sretenu Popoviću i Milošu Stojanoviću optuženima za pomaganje u ubistvu braće Bitić, 1999. godine.

Suđenje u slučaju Bitići se bliži kraju, a kao svedok trebalo bi još da bude saslušan bivši komandant Jedinice za specijalne operacije Milorad Ulemek Legija koji je osuđen za ubistvo premijera Zorana Đinđića.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво