Читај ми!

Svedok: Markale nisu inscenirane

Nekadašnji visoki oficir UPROFOR-a, koji se na suđenju Ratku Mladiću pojavio kao zaštićeni svedok RM-055, rekao da Markale nisu inscenirane i da je utvrđeno da je granata koja je ubila i ranila desetine civila, doletela iz pravca položaja Vojske Republike Srpske.

Na kraju svedočenja na suđenju Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom, zaštićeni svedok optužbe RM-055 potvrdio je da je istraga Unprofora u leto 1995. godine utvrdila da je granata, koja je ispred sarajevske pijace Markale ubila i ranila desetine civila, doletela iz pravca položaja Vojske Republike Srpske.

General Mladić (69), tadašnji komandant VRS, optužen je, između ostalog, za terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada od 1992 do 1995. godine.

U eksploziji ispred Markala 28. avgusta 1995. ubijene su 43 osobe, a ranjeno je 75 građana.

Svedok, visoki francuski oficir koji je tada službovao u Unproforu i zatekao se na licu mesta desetak minuta posle eksplozije, izjavio je i da "nema saznanja" da je događaj mogao biti "insceniran" podmetanjem tela stradalih na drugim lokacijama, što je juče sugerisala Mladićeva odbrana.

Odgovarajući na pitanja Mladićevog branioca Branka Lukića, RM-055 potvrdio je da Unprofor 1995. nije sprečavao unošenje u Sarajevo vojne opreme kroz tunel ispod aerodroma u Butmiru, iako mu je to bio zadatak.

"Zbog veličine tunela, kroz njega se nije moglo dopremati teško oružje i smatrali smo da se onim što je prošlo kroz tunel stvarala neka vrsta ravnoteže" medju zaraćenim snagama, rekao je svedok.

RM-055 potvrdio je i da je u leto 1995. znao da Armija BiH koristi Unproforov koridor preko Igmana za vojne transporte, precizirajući da je taj put "danju koristio Unprofor, a noću ABiH". Naglasio je, medjutim, da je VRS prethodno zatvorila sve "plave puteve" za snabdevanje Sarajeva, protivno sporazumu pod pokroviteljstvom UN.

Tužioci će novog svedoka na suđenju Mladiću pred sudije izvesti sutra.

General Mladić optužen je i za genocid u Srebrenici i još sedam bosanskih opština; progon Muslimana i Hrvata širom BiH i uzimanje za taoce "plavih šlemova" UN, 1992-95.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво