Karadžić traži izuzeće sudije Orija

Bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić zatražio je izuzeće pretpretresnog sudije Alfonsa Orija zbog "sukoba interesa" i sumnje da će on nepristrasno postupati u procesu, saopštio je Tribunal.

U podnesku predsedniku Haškog suda Faustu Pokaru od 15. avgusta Karadžić je podsetio da je Ori osudio bivšeg predsednika Skupštine RS Momčila Krajišnika na "drakonsku" kaznu od 27 godina zatvora, iako optuženi nije imao nikakvu izvršnu funkciju, niti je mogao da izdaje naredbe, ili da utiče na njihovo donošenje.

"Razumljivo je da je Ori zainteresovan da se ta njegova presuda održi i i nekako potvrdi, što bi moglo da se ostvari i kroz pristrasno i neobjektivno postupanje u slučaju protiv mene", naveo je Karadžić.

On je istakao da je Ori u procesu protiv lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja nezakonito postupao, otežavao položaj optuženog i osporavao njegova prava, što je i potvrđeno odlukom žalbenog veća.

Navodeći da Ori ima "lični interes" u procesu, Karadžić je podsetio da je Ori sudio bivšem komandantu Sarajevsko-romanijskog korpusa Stanislavu Galiću, i to na štetu optuženog, kako u pogledu utvrđivanja činjeničnog stanja tako i u pogledu kazne.

Karadžić smatra da bi učešće holandskog sudije "sigurno rezultiralo brojnim neregularnostima i ometanjem odbrane" jer, kako je naveo, "postoji zainteresovanost Orija za ishod ovog slučaja".

Podsetio je da je Ori, kao advokat, "uticao na uslovljavanje" bosanskog Srbina Duška Tadića da da "teške" izjave koje, kako je naveo, imaju uticaja i na ostale slučajeve.

Bivši lider bosanskih Srba je izrazio "posebnu zabrinutost" zbog postupanja Orija u procesu protiv bivšeg lidera OVK-a Ramuša Haradinaja, ističući da je i Tužilaštvo izrazilo veliku rezervu u pogledu rada ovog sudije.

"Prilikom mog prvog pojavljivanja, sudija Ori onemogućio me je da iznesem ubedljive argumente koji se tiču moje fizičke sigurnosti, u pogledu zainteresovanosti nekih krugova u SAD i NATO za moju fizičku likvidaciju o čemu svedoči i prethodni glavni tužilac Karla del Ponte i njen portparol Florans Artman u svojim knjigama", zaključio je Karadžić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво