Читај ми!

Priveden Saša Dragin

Bivši ministar poljoprivrede Saša Dragin, vlasnik konsultantske kuće "CES Mekon" Zvonimir Nikezić i još sedam osoba privedeno zbog sumnje da su nezakonitom prodajom 70.000 tona regresiranog mineralnog đubriva oštetili budžet Srbije za oko pet miliona evra. Svima je određeno policijsko zadržavanje do 48 sati. Policija traga za još dve osobe.

23.45 - Bivšoj direktorki firme Invej, Verici Spasić, nakon saslušanja, tužilac ukinio policijsko zadržavanje. O predlozima za eventualni pritvor ostalih osumnjičenih tužilac će odlučiti nakon saslušanja svih privedenih, saznaje RTS.

11.55 - Osumnjičenima određeno policijsko zadržavanje do 48 sati, rekao za RTS tužilac Miljko Radisavljević.

10.05 - Očekuje se saslušanje privedenih. 

Kako RTS saznaje, Radna grupa Uprave kriminalističke policije privela je u Tužilaštvo za organizovani kriminal bivšeg ministra poljoprivrede Sašu Dragina, vlasnika konsultantske kuće "Ces Mekon" Zvonimira Nikezića i još sedam osoba osoba zbog sumnje da su zloupotrebom službenog položaja, nezakonitom prodajom regresiranog mineralnog đubriva, oštetili budžet Srbije za više od 4,5 miliona evra.

Privedeni su i bivši predsednik Upravnog odbora HIP "Azotare Pančevo" Radosav Vujačić, bivši zamenik direktora "Azotare" Mihajlo Grujić, bivši direktor PKB-a Milan Veljović, bivši direktor poljoprivrednog dobra "Aleksa Šantić" kod Sombora Arsenije Katanić, bivši direktor kruševačkog Instituta za krmno bilje Dragi Lazarević, vlasnik preduzeća "Terabo" Borislav Stojković i bivša direktorka firme "Invej" Verica Spasić.

Policija traga za još dve osobe, vlasnikom i direktorom preduzeća "Mlinostep" iz Novog Sada Ljubomirom Kuljićem (58) i direktorkom preduzeća AD "Sunce" Eminom Čobanski (54) iz Vrbasa, saopštio je MUP.

Tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević rekao je za RTS da je privedenima  određeno policijsko zadržavanje do 48 sati i da će u tom roku biti saslušani.

Prema njegovim rečima, krivična prijava je protiv uhapšenih podneta zbog sumnje da su napravili niz nepravilnosti u vezi sa prometom regresiranog đubriva tokom 2009. i 2010. godine.

Đubrivo je bilo namenjeno, kako je istakao Radisavljević, poljoprivrednim gazdinstvima, zadrugama i preduzećima koja se bave poljoprivrednom proizvodnjom a u kojima država ima svoj kapital.

"Osumnjičeni su to đubrivo prodavali licima koja na to nisu imali pravo. Tako su omogućili da četiri privatna privredna društva dobiju veštačko đubrivo po povlašćenim cenama i tako pribave imovinsku korist od 473 miliona dinara", rekao je Radisavljević.

Kako RTS saznaje, nekadašnji ministar Saša Dragin sumnjiči se da je prekoračio i zloupotrebio službeni položaj tako što je 2009. naredio direktorima PKB-a i preduzeća "Aleksa Šantić" da kupe 30 hiljada tona regresiranog đubriva od Azotare u Pančevu.

PKB i "Aleksa Šantić", samo su fiktivno kupili đubrivo, a pravi kupci bile su firme koje na to nisu imale pravo - "Sunce" i veći broj kupaca preduzeća "Aleksa Šantić".

Prema Uredbi iz 2009. đubrivo po nižoj ceni mogle su da kupe samo zemljoradničke zadruge i poljoprivredna gazdinstva. Kako saznajemo od izvora bliskog istrazi, izmena kojom je predviđeno da povlastice mogu da imaju i privredna društva registrovana za poljoprivrednu proizvodnju, stupila je na snagu tek 5. novembra 2009. godine, dok je Azotara sa PKB-om i "Aleksom Šantićem" četiri meseca ranije završila fiktivnu kupoprodaju 30.000 tona đubriva, iako po Uredbi nisu imali pravo na to.

Tako je Azotara prodala 22.621 tona đubriva po ceni nižoj za iznos regresa koji je bio 10 hiljada dinara po toni. Firme kod kojih je završilo regresirano đubrivo pribavile su korist veću od 226 miliona dinara, a Azotara je neosnovano naplatila regres u istom iznosu, za isporučenu robu.

Kako bi sve to prikrio tadašnji ministar Dragin predložio je Vladi da izmeni i dopuni Uredbu kako bi se kao kupci regresiranog đubriva mogla javiti i privredna dobra, što je bio slučaj sa PKB-om i "Aleksom Šantićem".

O subvencijama za đubrivo, bivši ministar drugačije je govorio 2010. godine.

"Uveli smo još jednu novu meru, a to je da pomažemo poljoprivrednke da dođu do jeftinijeg đubriva za prihranu, odnosno onaj deo kupovine azotnog đubriva koje se događa tokom zime Ministarstvo poljoprivrede je obezbedilo 300 hiljada tona preko produktne berze koje su bile po 5.000 dinara po toni subvencionisane", rekao je Dragin 20. marta 2010. godine.

Osim PKB-a i "Alekse Šantića", kao fiktivni kupac regresiranog đubriva od Azotare pojavljuje se i kruševački Institut za krmno bilje.

Bivši direktor Instituta Dragi Lazarević u više navrata, fiktivno je kupio ukupno 40 hiljada tona đubriva, čime je država oštećena za gotovo 267 miliona dinara. Tako je od 2009. do 2011. budžet Srbije oštećen za oko 475 miliona dinara a u korist pančevačke Azotare.

Zvonimir Nikezić, direktor "Ces Mekona" u to vreme bio ovlašćeni konsultant preduzeća Azotara u restrukturiranju. Nikezić je ugovorom o poslovno tehničkoj saradnji sa Azotarom bio u obavezi da pruži konsultanstske usluge prilikom prodaje regresiranog đubriva. On je, međutim, učestvovao je u pronalaženju fiktivnih kupaca i preduzeća koja nisu imala pravo na povlastice. Konsultanstku uslugu za taj posao iz 2009. godine naplatio je 6 miliona dinara.

Saša Dragin je od 2004. do 2007. godine obavljao je poslove zamenika sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo AP Vojvodine, da bi u maju 2007. godine postao ministar zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije. Od jula 2008. do marta 2011. godine bio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Dragin će ostati upamćen kao ministar koji je predlagao da Srbija izvozi morsku ribu, u čijem je mandatu nekoliko meseci vlada nestašica mleka, ali i kao jedan od ministara koji je direktno prozivao monopoliste u poljoprivredi.

Zvonimir Nikezić, javnosti poznat kao vlasnik konsultantske kuće "Ces Mekon", u upravnom odboru "Agrobanke" bio je predstavnik državnog udela. Nikezićev "Ces Mekon" radio je i na brojnim privatizacijama firmi kao što su "Knjaz Miloš", "Frikom", "Mlekara Šabac", "Trajal", "Beograd film", "Seme", "Veterinarski zavod Zemun", koje je Savet za borbu protiv korupcije ocenio kao sumnjive. Dugogodišnji je saradnik bivšeg premijera Mirka Cvetkovića.

Na javnom tenderu 11. aprila 2006. godine kupac 100 odsto društvenog kapitala Azotare postaje konzorcijum Univerzal Holding iz Beograda i dve litvanske firme.

Zbog neispunjavanja obaveza ugovor je raskinut u januaru 2009. godine. Agencija za privatizaciju kapital Azotare prenosi Akcijskom fondu, koji danas privedenog Radosava Vujačića imenuje za privremenog zastupnika kapitala. Vujačić je bio imenovan i za predsednika UO Azotare.

Број коментара 72

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво