Читај ми!

Svedok: VRS nije granatirale Markale

Na suđenju Radovanu Karadžiću bivši oficir vojske Republike Srpske Slavko Genga negirao je da je VRS februara 1992. izazvala eksploziju na sarajevskoj pijaci Markale u kojoj su poginule desetine građana.

Odbrana Radovana Karadžića od optužbi za terorisanje stanovništva Sarajeva tokom rata u BiH, nastavljena je danas pred Tribunalom u Hagu iskazom bivšeg oficira Vojske Republike Srpske Slavka Genga.

Gengo je negirao da je Vojska RS februara 1992. izazvala eksploziju na sarajevskoj pijaci Markale u kojoj su poginule desetine građana.

Penzionisani potpukovnik Gengo, tada komandant jednog od bataljona VRS na obroncima oko Sarajeva, izjavio je da je Unprofor dan posle eksplozije došao na minobacačke položaje njegove jedinice i utvrdio da iz tog oruđa nije otvarana vatra.

Time je potvrdio iskaz koji je o toj inspekciji Unprofora prošle nedelje pred sudijama dao tadašnji bezbednosni oficir njegovog bataljona Milorad Džida koji je pratio oficire međunarodnih snaga.

Po optužnici protiv Karadžića, granata koja je ubila 66, a ranila 140 građana, na Markale je bila ispaljena sa položaja VRS.

"Odgovorno tvrdim da VRS nije ispalila granatu na pijacu Markale",  rekao je Gengo, sugerišući da su eksploziju na Markalama izazvale muslimanske snage.

Gengo je, kao i prethodni svedoci Karadžićeve odbrane, izjavio da se VRS oko Sarajeva isključivo branila; da artiljerijom nije gađala civilne objekte koje su zloupotrebljavale muslimanske snage i da nije imala nameru da teroriše civile.

Tužilac: Nije bilo inspekcije Unprofora

Tokom unakrsnog ispitivanja, tužilac Firgal Gejnor sugerisao je da inspekcije Unprofora nikada nije bilo jer nije pomenuta ni u jednom od više dokumenata međunarodnih snaga i same VRS koje je predočio svedoku.

Ostajući pri iskazu da su oficiri Unprofora, praćeni predstavnicima Sarajevsko-romanijskog korpusa i Glavnog štaba VRS, pregledali njegove minobacače, Gengo, međutim, nije mogao da navede njihova imena zato što ih, kako je rekao, nije ni video, za razliku od majora Džide koji ih je pratio.

Svedok Gengo potvrdio je, odgovarajući na pitanja tužioca, da je svojim minobacačima uzvraćao na vatru koju je na njegove položaje iz Sarajeva otvarala Armija BiH.

Gengo je rekao da je znao da minobacačka granata "pokriva 50 kvadratnih metara", te da je velika verovatnoća da će biti pogođeni i civili.

Na pitanje tužioca o tome koje je mere pritom preduzimao da spreči vrlo verovatno stradanje civila u gradu, svedok je odgovorio da je te mere trebalo da preduzme muslimanska strana kada je pucala iz naseljenih područja.

Proces Karadžiću, optuženom i za genocid u Srebrenici; progon Muslimana i Hrvata širom BiH i uzimanje za "plavih šlemova" UN, 1992-95, nastavlja se sutra.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво