Читај ми!

Optužni predlog protiv Dulića

Zbog sumnje za krivično delo zloupotrebe službenog položaja Tužilaštvo za organizovani kriminal podnelo optužni predlog protiv bivšeg ministra Olivera Dulića, Nebojše Janjića i Zorana Drobnjaka. Optužni predlog je kompromis tužilaštva i vlasti, kaže Oliver Dulić.

Tužilaštvo za organizovani kriminal podnelo je optužni predlog protiv bivšeg ministra Olivera Dulića, njegovog pomoćnika Nebojše Janjića i bivšeg direktora "Puteva Srbije" Zorana Drobnjaka, zbog sumnje da su izvršili krivično delo zloupotrebu službenog položaja.

Oni se sumnjiče da su firmi "Nuba invest" nezakonito davali dozvole, saglasnosti i uslove za postavljanje mreže optičkih kablova duž glavnih puteva u Srbiji.

"Tužilaštvo za organizovani kriminal je danas podnelo optužni predlog Posebnom odeljenju Višeg suda u Beograd protiv Olivera Dulića, Nebojše Janjića i Zorana Drobnjaka kojima se stavlja na teret da su počinili krivično delo zloupotreba službenog položaja", rekao je za RTS tužilac Miljko Radisavljević.

Tužilac kaže da je predlog podnet na osnovu krivične prijave Uprave kriminalističke policije, podataka koji su tužilaštvu dostavljeni uz krivičnu prijavu, kao i na osnovu rezultata dokaznih radnji koje sprovelo tužilaštvo za organizovani kriminal.

Dulić, Janjić i Drobnjak su dali dozvole, saglasnosti i saobraćajno-tehničke uslove firmi "Nuba invest" i pored upozorenja zaposlenih u Ministarstvu životne sredine i prostornog planiranja i "Putevima Srbije", da ta firma ne ispunjava uslove, navodi tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević.

"Izdavanjem zahtevanih dozvola investitoru 'Nuba invest' omogućeno je izgradi infrastrukturni objekata, mrežu optičkih kablova, na putnom zemljištu na državnim putevima kojima upravlja JP 'Putevi Srbije' i to na najvažnijim magistralnim koridorima od Beograda do granice sa Hrvatskom, Mađarskom, Rumunijom, Bugarskom i Makedonijom", rekao je Radisavljević.

Pored toga, u postupku odlučivanja o zahtevima "Nuba invest" oni su tog investitora stavili u povlašćeni položaj u odnosu na sve druge zainteresovane investitore koji su se obraćali istim zahtevima Ministarstvu i "Putevima Srbije", jer su za razliku od njih zahtevali da dostave svu potrebnu dokumentaciju koja je inače i propisana zakonom o planiranju i izgradnji i zakonu o javnim putevima.

Tužilaštvo je predložilo da se nakon održanog glavnog pretresa (suđenja) i nakon izvodjenja dokaza koji su predloženi - svi okrivljeni osude na bezuslovne kazne zatvora, rekao je Radisavljević.

"U ovom trenutku značajno je da objasnim da rad policije i tužilaštva za organizovani kriminal na ovom predmetu nije završen, naprotiv, predmet našeg daljeg zajedničkog rada biće istraživanje da li je u vezi sa izdavanjem dozvola investitorima Nuba invest bilo i korupcije", naglasio je tužilac.

Da podsetimo, RTS je prethodnih dana objavio dokumenta koja pokazuju kako je novac umesto za postavljanje optičkih kablova završio na računima povezanih preduzeća koja su u vlasništvu ili pod kontrolom dvojice vlasnika slovenačkog "Nuba holdinga".

Prema njegovim rečima, u ovom trenutku tužilaštvo već raspolaže određenim podacima koji ukazuju da je tu bilo i koruptivnih elemenata i zbog toga intezivno sarađuje ne samo sa našom policijom već i sa kolegama u inostranstvu u pokušaju da dobijeme odgovor to izuzetno važno pitanje u ovom trenutku.

Oni se terete za najblaži oblik krivičnog dela zloupotrebe službenog položaja za koji je zaprećena kazna od šest meseci do pet godina zatvora. Optužbi predlog, a ne optužnica, podneti su sudu jer se ovaj proces vodi po takozvanom "skraćenom krivičnom postupku".

Dulić o optužnom predlogu

Komentarišući podizanje optužnog predloga, Oliver Dulić je rekao da je to kompromis tužilaštva i izvršne vlasti i to na njegovu štetu i poručio da će na sudu dokazati da je apsolutno poštovao zakon.

"Mislim da je bilo jasno da je ovaj režim hteo da vidi jednog bivšeg ministra u zatvoru, i mislim da je očigledno pritisak bio toliki da je postupak morao da ode u sledeću fazu. Verujem da je prijava koja je napisana vrlo loše i u kojoj apsolutno nema nikakvih materijalnih dokaza, bila apsolutno za odbacivanje", rekao je Dulić agenciji Beta.

Rekao je i da mu je žao što je "popušteno pod pritiskom jednog dela javnosti" koji je od, kako je ocenio, "besmislene prijave napravio pravi cirkus".

"Ja ću sada, naravno, morati da dokažem ono što sam tvrdio do sada a to je da je zakon apsolutno poštovan, da niko nije oštetio niti budžet, niti interes građana u procesu izdavanja dozvola operatorima koji su izgrađivali kablovsku meržu kroz našu zemlju i to će se svakako uraditi pred sudom", rekao je Dulić.

Dodao je da jedva čeka da počne proces i da se nada da će kratko trajati. Dulić je kazao da se podizanjem optužnog predloga stavlja tačka na "sve besmislene istražne radnje, spominjanje raznih Sejšela, Kipra i ostalih gluposti".

"Suština celog ovog postupka je tumačenje Zakona o planiranju i izgradnji, odnosno: da li je u postupku izdavanja dozvola trebalo pribavljati saglasnost javnih preduzeća ili ne", naveo je Dulić. On je rekao da je izvršna vlast pokušala da izvrši pritisak na tužilaštvo da se njemu odredi pritvor.

"Mislim da je velika hrabrost što tužilac nije odredio pritvor jer za to apsolutno nisu postojali bilo kakvi elementi", naveo je Dulić i dodao da će nastaviti da se bori za istinu i da se brani i da će nastaviti da tuži sve medije koji objavili neistine o njemu.

Slovenačka "Nuba", negirala je sve optužbe. Ta kompanija u saopštenju ističe da je posle medijskih napisa o umešanosti u nezakinito poslovanje, sama zatražila od slovenačke policije da odgovori da li je ikada bila predmet istrage.

Број коментара 29

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво