Читај ми!

Ustavni sud zabranio "Obraz"

Zabranjeno delovanje Otačastvenog pokreta "Obraz" zbog delovanja usmerenog na kršenje zajemčenih ljudskih i manjinskih prava i izazivanja nacionalne i verske mržnje, odlučio Ustavni sud Srbije.

Ustavni sud Srbije u Beogradu doneo odluku o zabrani ultradesničarske organizacije Otačastveni pokret "Obraz".

Odluka o zabrani "Obraza" izazvala je pozitivne reakcije.

Ustavni sud je na današnjem zasedanju doneo odluku o zabrani rada Udruženja građana Otačastveni pokret "Obraz", zbog delovanja usmerenog na kršenje zajemčenih ljudskih i manjinskih prava i izazivanja nacionalne i verske mržnje.

Kako je saopšteno, Ustavni sud je naložio brisanje "Obraza" iz Registra udruženja koji vodi Agencija za privredne registre.

Sud je konstatovao da je "Obraz", ne samo tolerisao, već i podržao aktivnosti članova u incidentima tokom koji je dolazilo do povrede Ustavom zajemčenih prava određenih društvenih grupa i u kojima je iskazan diskriminatorski odnos prema tim grupama. 

Sud je zaključio da iz akata i radnji "Obraza" proističu stavovi kojima se suštinski diskriminišu građani po ličnim svojstvima, i to govorom mržnje, uznemiravanjem i ponižavajućim postupanjem.
 
To je, ocenio je Sud, usmereno na kršenje Ustavom utvrđenih sloboda i prava građana, načela vladavine prava, načela građanske demokratije i pripadnosti evropskim principima i vrednostima, kao osnovnim načelima na kojima počiva ustavni poredak Srbije.

Postojanje nužne društvene potrebe za ograničenjem slobode udruživanja ogleda se i u tome što se "Obraz" proklamovanim načelima, delovanjem i podržavanjem nasilja zalaže za model društva koje je zasnovano na diskriminaciji odgovarajućih etničkih, verskih, seksualnih i drugih grupa.

Sud je konstatovao da "Obraz" deluje upotrebljavajući govor mržnje, uznemiravanje i ponižavajuće postupanje, što je saglasno nasilju kao sredstvu za postizanje ciljeva.

Ustavni sud je, donoseći odluku o zabrani rada "Obraza", imao u vidu i to da je Srbija nedavno prošla kroz veoma težak istorijski period opterećen ratovima podstaknutim nacionalnom i verskom suprotstavljenošću naroda u regionu.

Sud je, takođe, imao u vidu i da je demokratsko pluralističko društvo, koje se izgrađuje, i dalje opterećeno brojnim predrasudama koje imaju duboke korene u istoriji naroda na prostorima Balkana.

Zaštita društvenih vrednosti 

Zbog toga je, ocenio je Sud, važno zaštititi najvažnije društvene vrednosti svim sredstvima i blagovremeno sprečiti sve pojave koje mogu, stvaranjem okruženja nesigurnosti i straha za pripadnike čitavih društvenih grupa, poništiti napore kojima se iskazuje demokratska tradicija srpskog naroda.

Ustavni sud je imao u vidu da su Ministarstvo unutrašnjih poslova, nadležna javna tužilaštva i sudovi već preduzeli mnoštvo mera i aktivnosti zbog nedozvoljenog ponašanja pripadnika "Obraza", ali su oni nastavili sa aktivnostima usmerenim na kršenje osnovnih ljudskih sloboda i prava i izazivanje nacionalne i verske mržnje, suprotno Ustavu i zakonima.

Sud je ocenio da nadležni organi svojim merama nisu uspeli da suzbiju delovanje "Obraza" usmereno na kršenje zajemčenih ljudskih prava, zbog čega je nužno i neophodno da Sud, posežući za svojom nadležnošću, izrekne meru koja je najrigoroznija u domenu ograničenja slobode udruživanja.

Ustavni sud smatra da su, na osnovu dokaza koji su predočeni u ovom slučaju, ispunjeni svi kriterijumi za zabranu rada "Obraza" i da mera zabrane rada predstavlja srazmeran odgovor društva kako bi se zaštitile osnovne slobode i prava građana.

Sud nije utvrdio da ima osnova za usvajanje predloga Republičkog javnog tužilaštva da se "Obraz" zabrani i po osnovu nasilnog rušenja ustavnog poretka i izazivanja rasne mržnje.

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво