Читај ми!

Slučaj Bitići: Policajci ponovo oslobođeni

Srpski policijaci Sreten Popović i Miloš Stojanović ponovo oslobođeni optužbe da su pomogli neposrednim izvršiocima u likvidaciji braće Bitići 1999. godine u Petrovom selu. Tužilaštvo najavilo tužbu.

Odeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu ponovo je dvojicu srpskih policijaca Sretena Popovića i Miloša Stojanovića oslobodilo optužbi da su pomogli neposrednim izvršiocima u likvidaciji braće Bitići 1999. godine u Petrovom selu.

Oni su i prvom presudom, koju je ukinuo Apelacioni sud, bili oslobođeni optužbe da su počinili ratni zločin protiv ratnih zarobljenika Ilija, Agrona i Mehmeta Bitićija, američkih državljana albanske nacionalnosti.

Tužilaštvo za ratne zločine ponovo ima pravo da uloži žalbu na današnju presudu, a Apelacioni sud ima obavezu da pravosnažno odluči u tom predmetu, jer više, po zakonu, nema pravo da ukine prvostepenu odluku.

Branilac optuženih, advokat Božo Prelević, izjavio je da je zadovoljan oslobađajućom presudom, ali da zbog tog ne treba likovati, jer i dalje taj zločin nije rasvetljen.

Prelević je napomenuo da su sud i tužilaštvo učinili sve da se utvrdi krivica optuženih, kao i da se povodom tog zločina vodi još jedna istraga protiv šest lica.

Sreten Popović i Miloš Stojanović, koji su danas drugi put oslobođeni optužbi za ubistvo trojice braće Bitići, novinarima su kratko rekli da je "pravda zadovoljena", ali da će oni biti zadovoljni tek kada budu uhvaćeni izvršioci zločina.

Prema navodima optužnice, Popović zvani Pop iz Niša u toku 1999. godine kao komandir Izviđačko-diverzantskog voda Operativno poternih grupa koje su formacijski pripadale 124. interventnoj brigadi PJP naredio je 8. jula 1999. godine Stojanoviću da uhapsi braću Bitići, posle izdržane kazne zbog ilegalnog ulaska u SR Jugoslaviju iz Albanije.

Bitići su došli na Kosovo s namerom da se bore u OVK. Dok su napuštali zatvor u Prokuplju Stojanović ih je, po naređenju Popovića, uhapsio i sproveo do Nastavnog centra MUP-a Srbije u Petrovom selu gde ih je zatvorio. Sutradan, 9. jula, u kasnim večernjim satima, predao ih je pripadnicima MUP-a Srbije.

Utvrđeno je da su braća Bitići ubijeni metkom u potiljak, a njihovi posmrtni ostaci pronađeni su 2001. godine u masovnoj grobnici u Petrovom selu.

Prvo suđenje u predmetu "Braća Bitići" počelo je 13. novembra 2006. godine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво