Читај ми!

Tribunal o Šešeljevom lečenju

Vojislavu Šešelju pomoć su pružale dve ekipe hitne pomoći, koje su utvrdile da je najbolje da bude prebačen u bolnicu, objavila Uprava pritvora Haškog tribunala. Sekretarijat zatražio, tri dana kasnije, 9. januara, odobrenje da objavi detalje o zdravstvenom stanju, što je Šešelj odbio.

Uprava pritvora Haškog tribunala objavila je večeras, po nalogu sudskog veća, detalje pružanja hitne pomoći Vojislavu Šešelju i njegovog prebacivanja u bolnicu 6. januara, pošto mu je pozlilo u sudskom pritvoru u Sheveningenu.

U pružanju pomoći i prebacivanju Šešelja u bolnicu učestvovale su dve ekipe holandske hitne pomoći, posle poziva koji im je upućen iz pritvora, navodi se u tom dokumentu.

Tokom rutinskog obilaska pritvorenika, medicinska sestra je 6. januara oko 16.30 postala zabrinuta zbog Šešeljevog stanja. Pošto ga je pregledala, preduzela je "primerene preliminarne mere lečenja", piše u izveštaju. Zatim je obavestila upravu pritvora i pritvorskog lekara.

Hitna pomoć pozvana je u 16.55, a istovremeno je obavešten i sekretar Tribunala.

Prva ekipa hitne pomoći stigla je u pritvor u 17.02, da bi, pošto je procenila situaciju, pozvala drugu ekipu koja je došla četiri minuta kasnije. U 18.20 vozila hitne pomoći napustila je sa Šešeljem pritvor Tribunala, pošto su ekipe utvrdile da je najbolje da on bude prebačen u bolnicu.

Kako se u dokumentu navodi, predstavnici sekretarijata Tribunala zatražili su 9. januara u bolnici Šešeljevo odobrenje da objave detalje o njegovom zdravstvenom stanju, ali je on to odbio.

Šešelj, po istom izvoru, nije dozvolio ni da ti podaci budu obelodanjeni pretresnom veću koje mu sudi. O tome je veće dopisom izvestio pritvorski lekar Herit de Lor, koji je Šešelja pregledao 12. januara.

Svi postupci u vezi sa Šešeljevim prebacivanjem u bolnicu bili su u skladu sa propisima u pritvoru, istakao je sudski sekretarijat. 

Odgovarajući na nalog pretresnog veća da što je pre moguće pozove ruskog pneumologa Sergeja Avdejeva da pregleda Šešelja po povratku u pritvor, sudski sekretar je naznačio da je Avdejev odgovorio da u roku od mesec dana ne može pregledati Šešelja i o tome sačiniti izveštaj.

Šešelja je, po njegovom izboru, Avdejev pregledao prošle godine. Sekretar je precizirao da očekuje odgovor drugog ruskog specijaliste-kardiologa koga je kontaktirao.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво