Читај ми!

Bramerc pohvalio Srbiju

Hapšenjem Ratka Mladića i Gorana Hadžića, završen problematičan deo saradnje sa Srbijom, rekao Serž Bramerc u Savetu bezbednosti UN. Glavni tužilac Haškog tribunala traži da se sprovede ozbiljna istraga o njihovim jatacima.

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc pohvalio je, na sednici Saveta bezbednosti UN, Srbiju zbog izručenja poslednje dvojice haških optuženika Ratka Mladića i Gorana Hadžića, ali je zatražio da se sprovede ozbiljna istraga o njihovim jatacima.

"Želimo da vidimo rezultate u istrazi o tome kako su godinama izbegavali hapšenje. Kada sam u novembru bio u Beogradu, video sam da se malo radi po tom pitanju i želim bolje rezultate za sledeći izveštaj", rekao je Bramerc.

Bramerc je pohvalio Srbiju zbog izručenja poslednje dvojice optuženika, istakavši da se pokazalo da niko ne može da izbegne pravdu.

"Ovo može biti pokazatelj bolje budućnosti za međunarodno pravo", naglasio je glavni haški tužilac.

U okviru izveštaja koji se, pored Srbije, tiče i drugih država bivše Jugoslavije, Bramerc je kritikovao Hrvatsku zbog izjava državnih funkcionera u kojima kritikuju presude i rad Haškog tribunala.

Bramerc je, takođe, uputio kritike i BiH, između ostalog i zbog bekstva nekadašnjeg haškog optuženika Radovana Stankovića iz zatvora u Foči. Njega je haški tribunal predao u nadležnost pravosudnim organima BiH.

"On je pobegao pre četiri godine, a ne vidim aktivnosti vlasti BiH na rešavanju tog slučaja", kazao je Bramerc i dodao da je potrebna saradnja i drugih država u regionu da bi se Stanković uhapsio.

Bramerc je rekao da lideri u regionu Zapadnog Balkana treba da se izbore za nove odnose, poštovanje prava, a ne nacionalizam i da u tome podršku treba da im pruži i međunarodna zajednica.

Starčević: Tražimo punu istragu o trgovini organima

Ambasador Srbije u UN Feodor Starčević istakao je u obraćanju Savetu bezbednosti, da je nesumnjivo da Srbija u potpunosti sarađuje s Haškim tribunalom i da joj to daje moralno pravo da insistira da se istraže svi zločini vezani za trgovinu ljudskim organima koje je izvršila takozvana Oslobodilačka vojska Kosova.

On je rekao da Srbija očekuje da istraga o trgovini organima bude profesionalna, potpuna i efikasna, i da mora da se utvrdi puna istina, a izvršioci privedu pravdi.

Ambasador Starčević je naglasio da će Srbija, nakon što je letos uhapsila i izručila poslednju dvojicu haških optuženika Ratka Mladića i Gorana Hadžića, nastaviti saradnju s Tribunalom u pristupu arhivama, dokumentima i svedocima, kao što je i dosad činila.

"Dnevno dobijamo zahteve za pomoć u vezi sa tim pitanjima i razmatramo ih odmah, bez odlaganja", dodao je Starčević.

Presuda Karadžiću očekuje se 2014.

Podnoseći redovan šestomesečni izveštaj o radu Haškog tribunala, sudija Teodor Meron rekao je da iduće godine očekuje šest presuda, a da će presuda Radovanu Karadžiću biti izrečena 2014. godine.

Predednik Tribunala je rekao i da ne očekuje da će žalbeni postupak u procesu Vojislavu Šešelju biti okončan pravosnažnom presudom do kraja 2014. godine.

Završne reči u prvostepenom procesu Šešelju, optuženom za zločina nad nesrbima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, zakazane su za 5. mart iduće godine, a pretresno veće će potom doneti nepravosnažnu presudu.

Sudija Meron ukazao je i da se ne može predvideti kada će biti završeni procesi poslednjoj dvojici uhapšenih optuženika, Ratku Mladiću i Goranu Hadžiću.

Prema njegovim rečima, očekuje se da će iduće godine Tribunal izreći jednu pravosnažnu presudu, posle okončanja žalbenog postupka.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво