Čitaj mi!

Doneta presuda u sporu Srbije i Hrvatske

Međunarodni sud pravde u Hagu doneo je presudu po uzajamnim tužbama za genocid Hrvatske i Srbije, koja će, uz obrazloženje, biti saopštena u prvoj nedelji februara, piše beogradska štampa.

Stručna javnost ocenjuje da najveće izglede ima odluka o odbacivanju obe tužbe, pišu Politika, Danas i Večernje novosti, a prenosi Tanjug.

Kako navodi Politika, još se u strogoj tajnosti drži šta stoji u ovoj odluci, ali stručnjaci za međunarodno pravo ne očekuju da će sudije presuditi u korist jedne od strana u procesu, već su bliži uverenju da će se doneti presuda u kojoj će obe strane biti proglašene krivima za neke od zločina koje su počinili pripadnici hrvatskih, odnosno srpskih jedinica.

Politika, međutim, piše i da ne bi trebalo zanemariti činjenicu da je ovaj sud znao i neprijatno da iznenadi Beograd svojim odlukama, kao kada je 2007. konstatovao da je Srbija prekršila Konvenciju o genocidu jer nije učinila sve što je u njenoj moći da spreči zločin u Srebrenici, dok je 2010. taj isti sud presudio da Deklaracija o nezavisnosti Kosova nije u suprotnosti s međunarodnim pravom.

List podseća i da će već 6. februara doći do promene u petnaestočlanom sudskom veću, kada će u ovom sudu Ujedinjenih nacija u Hagu zakletvu položiti troje novih sudija s mandatom od devet godina – Jamajčanin Patrik Lipton Robinson, Džejms Ričard Kroford iz Australije i Kiril Gevorgijan iz Rusije.

Večernje novosti su, u tekstu o odluci sudija Međunarodnog suda pravde u Hagu, nešto preciznije i pišu da će ona biti saopštena 3. februara.

List dodaje, pozivajući se na informativnu službu Suda, da će oni vrlo brzo objaviti kada će biti javna sednica na kojoj će saopštiti ishod glasanja.

Da je presuda u sporu Srbije i Hrvatske doneta saznaje i Danas, koji podseća da je glavna rasprava pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu po uzajamnim tužbama Hrvatske i Srbije za genocid tokom rata u Hrvatskoj od 1991. do 1995. počela 3. marta prošle godine i da je trajala mesec dana.

Tokom mesec dana usmene rasprave, ispitivanja svedoka, iznošenja dokaza i suočavanja argumenata, zastupnici i hrvatske i srpske strane smatrali su da su uspeli da dokažu genocid koji je počinila druga strana.

Glavni argument hrvatskog pravnog tima bila je "genocidna namera" Beograda, koja se pokazala "u nizu zločina počinjenih nad Hrvatima, po istom obrascu i u približno isto vreme".

S druge strane, navodi Danas, glavni argument srpskog pravnog tima su dokazi o genocidnoj nameri koji se nalaze u transkriptima Brionskog sastanka, gde se Franjo Tuđman sa vojnim vrhom Hrvatske dogovorio o operaciji "Oluja", "koja je rezultirala genocidom".

Politika podseća i da presuda u Hagu dolazi svega dve nedelje uoči inauguracije nove hrvatske predsednice, kandidatkinje HDZ-a, Kolinde Grabar Kitarović, koja na tom mestu nasleđuje pisca hrvatske tužbe protiv Srbije Ivu Josipovića.

Navodeći da se Grabar Kitarović već istakla oštrom retorikom, list izveštava i da ne bi bilo čudno da presuda u Hagu bude novi adut za unutrašnju upotrebu u rukama hrvatske predsednice, ma kakava odluka Sudskog veća bila.

broj komentara 10 pošalji komentar
(sreda, 21. jan 2015, 17:17) - Dragan [neregistrovani]

Neutralna izjava

Ocekujem neku neku neutralno-okrluglu pa na cose izjavu suda, koju svako moze tumaciti kako hoce, ali Srbija ce nekako biti kriva....

(sreda, 21. jan 2015, 13:42) - anonymous [neregistrovani]

Optimista

Nemojte da sve gledate crno. Kad svet vidi da mi sve gledamo crno, onda tako i odluci. Dajte malo optimizma. Mozda i nama da se posreci!!!

(sreda, 21. jan 2015, 12:10) - Iks covek [neregistrovani]

i

Iznenadjenja tesko da moze biti, jer bi to značilo da je Srbija uspela u sporu. Drugim recima, navikli smo da mi budemo oni koje krive i usmeno i pismeno, pa ne ocekujemo nista novo, sto vec nismo culi i videli. Na zalost...

(sreda, 21. jan 2015, 11:31) - MIHAILO [neregistrovani]

Nesto me zbunjuje

Nisam pravnik, ali navedeni tekst o mogućoj odluci ovog suda, zbunjuje me. A evo zašto:Ovdje su dve države tužile jednu drugu, po istom pitanju. Srbija je tužila Hrvatsku za genocid nad jednim narodom koji pripada toj državi. Hrvatska je tužila Srbiju za istu vrsta genocida, ali ne u državi Srbiji, već za učinjeni genocid naroda koji nije državljanin Srbije. Ovo mi izgleda smešno, iako je tužno. 

(sreda, 21. jan 2015, 10:13) - Патриот [neregistrovani]

Нема ако? Биће тако!

Ако се одбаце обе тужбе ми смо на чистом губитку. Ако се обе стране прогласе делимично кривима, то значи да ће за Србију у образложењу бити наведено да је ипак мало више крива, тако ће Хрватска имати оправдање да је она невина а Србија за све крива, како тврде и до сада пре пресуде. Србија пред тим ткз. међународним судовима који су уствари политички а не правни инструменти увек за све крива. Крива је свима да је изазвала грађански рат, који проглашавају Српском агресијом, Крива је што се распала СФРЈ, крива је што се распала СРЈ, крива је за противправно одвајање КиМ од ње, крива за злочине у Сребреници иако с тим нема никакве везе, крива је што уопште постоји.Сви ми Срби смо криви што смо живи. Или ми толико не умемо да се тужимо? Или су ти судови само ту да би ипак на крају оправдали оне који су нас бомбардовали без икаквог разлога и све досадашње лажи о нама тиме прогласили истином? ...

(sreda, 21. jan 2015, 09:39) - anonymous [neregistrovani]

Ha

Hrvatska isterala srpsko stanovnistvo i za to ce Srbija biti kriva!

(sreda, 21. jan 2015, 07:19) - anonymous [neregistrovani]

Naivni i u 2015.

Bože dragi, gde i od koga mi očekujemo pravdu?! Nas treba stvarno uništiti. Ništa drugo nismo, sa tako malo mozga i pamćenja, zaslužili.

(sreda, 21. jan 2015, 01:41) - anonymous [neregistrovani]

Jadna Srbija

Vecito kriva za sve! Nije nista sprecila ,a drugih niti su sprecili ista, a i mnogo toga su pocinili. Zapadski cilj je bio da se Srbija i Srbe uniste,ali i da Srbija ostane sama kriva za sve sto se izdesavalo. Zapadski rezim,ali ne samo njihov rezim, je svalio svu krivicu na BG i na pokojnoga Slobu. Koja jad i beda,nadam se da ce da odbace sve posto niko drugih ne zeli da preuzme odgovornost za rusenje SFRJ,Srbiju i KiM. A RH neka se sramote sto su se uopste setili da tuze Srbiju. Da li iko u Briselu kritikuje tu drzavu RH samo li se pitam,i da li su ikada kritikovali Sloveniju?! p.s ,i Srpska strana u BIH-u je kriva za sve najvise. Blago meni za nevini.

(sreda, 21. jan 2015, 00:23) - anonymous [neregistrovani]

šta god

Šta god stoji biće nepovoljnije po Srbiju. Ako odbacuju obje u obrazloženju će navesti da je tužba Hrvatske imala više argumenata itd. itd. Ništa ja ne vjerujem tim mafijašima iz Haga

(sreda, 21. jan 2015, 00:07) - anonymous [neregistrovani]

"medjunarodni" sud ne postoji

Znamo mi na cijoj su oni strani, a presuda ce zavisiti od toga da li srbija pada na kolena i uvodi sankcije Rusiji ili ne.
Licno mislim da ce ta "presuda" biti sa ciljem da napravi haos na balkanu. Zivi bili pa videli.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">