Čitaj mi!

Nastavlja se proces protiv Šešelja

Proces protiv Vojislava Šešelja može da bude nastavljen pošto se novoizabrani sudija Mandiaje Nijang upoznao sa predmetom, saopštio je Tribunal u Hagu. Šešelj krajem novembra zatražio da ga oslobode.

Pretresno veće Haškog tribunala saopštilo je da se nastavlja proces protiv Vojislava Šešelja, pošto se novoizabrani sudija Mandiaje Nijang upoznao sa predmetom.

Odluka o nastavku suđenja doneta je u petak, nakon što je Pretresno veće 13. novembra uputilo svim stranama poziv da se izjasne o nastavku procesa, posle izuzeća sudije Frederika Harhofa na zahtev Šešelja.

"Nastavak procesa u fazi rasprave na osnovu postojećeg zapisnika je pravedan i ekspeditivan način daljeg postupanja", saopštilo je ranije Tužilaštvo.

Pretresno veće se saglasilo da je novi sudija sposoban da dođe do izjava svedoka koji su već bili na sudu, i to na druge načine, uključujući i video snimke njihovih svedočenja.

Shodno tome, Pretresno veće je zaključilo da je sudija Nijang sposoban da proceni kredibilitet svedoka i da se upozna sa predmetom u potrebnom stepenu.

U odgovoru na poziv za iznošenje mišljenja o nastavku procesa, Šešelj je krajem novembra zatražio od Haškog tribunala da ga hitno oslobodi, pošto smatra da se postupak koji se protiv njega vodi ne može nastaviti na pravičan način i da mu na ime odštete za kršenje prava isplati 12 miliona evra.

Šešelj, koji je optužen za ratne zločine protiv civila tokom rata u bivšoj Jugoslaviji, dobrovoljno se predao Tribunalu u februaru 2003. i od tada je u pritvorskoj jedinici tog suda u Sheveningenu.

Srpska radikalna stranka smatra da njen lider Vojislav Šešelj treba da bude oslobođen i da bi nastavak procesa u Haškom sudu predstavljao primenu "metoda inkvizicije u tom procesu".

Funkcioner SRS-a Milorad Mirčić rekao je početkom decembra da je situacija u vezi sa Šešeljem jasna - Pretresno veće ima 14 dana da odluči "da ili će on biti oslobođen ili će proces biti nastavljen" s novim sudijom.

Mirčić je naveo i da bi, ukoliko proces bude nastavljen, to predstavljalo primenu "metoda inkvizicije" dodavši da su i u tim uslovima optuženi imali više prava na odbranu nego što lider SRS-a ima u Haškom tribunalu.

Mirčić je rekao tada i da bi novom sudiji trebalo više od dve godine "ako čita brzinom svetlosti" samo da pročita više od 20.000 strana dokumentacije, da se upozna s njima.

Prema njegovim rečima, Tribunal može i tog novog sudiju posle dve godine da zameni iz raznih razloga i time ponovo produži proces.

broj komentara 13 pošalji komentar
(ponedeljak, 16. dec 2013, 18:29) - anonymous [neregistrovani]

Presedani

Nazalost za Srbiju, srpski narod i Srbe vaze samo presedani kada se flagrantno krse medjunarodne povelje, medjunarodno pravo, logika i zdrav razum. Djelomicno smo i sami pridonijeli tome jer niko tako brzo ne zaboravlja istoriju, ogromne zrtve i patnje kao mi. To vrlo dobro znaju oni koji nas mrze i ne zele nam dobro jer znaju da Srbi imaju izuzetno kratko pamcenje.

(ponedeljak, 16. dec 2013, 17:56) - Aspalathos [neregistrovani]

apsurd nad apsurdima!

Najpre optuženom dr Šešelju Tribunal nije mogao ništa dokazati, a drugo - koji genijalac može proučiti sudsku dokumentaciju za neko razumno vreme? Pa i ako može, teoretski nije nemoguće da neko od preostalih sudija umre (kao svojevremno sudija Kej u procesu protiv Slobodana Miloševića) ili ne daj bože pred izricanje presude udari Latancijevu tramvaj... I šta onda? Sve je to van pameti. Srbijo, dozovi se logici, dokle ćemo se saginjati, kome i zašto?!

(ponedeljak, 16. dec 2013, 15:10) - Kosmet [neregistrovani]

re,,strasno,,

Njegov ,,najveci zlocin,,je verbalni delikt,koji odavno kog nas vise nije kaznjiv a u EU nikada nije ni bio.Posto si ,,dobar,,poznavalac haskog suda reci nam na osnovu cega su dokazane ratne zlocince oslobodili Gotovinu,Markaca,Orica i Haradinaja,koji ne samo sto su velike zlocine izvrsili nego su ih planirali i komandovanjem sprovodili u delo.Ispasce na kraju da je Seselj ,,kriv,,i za njihove zlocine.Da nije zalosno bilo bi smesno.Bilo bi humano da se i nasa drzava oglasi,povodom ovog haskog skandala.

(ponedeljak, 16. dec 2013, 14:10) - anonymous [neregistrovani]

Protivvnik

Veliki sam ideoloski protivnik Vojislava Seselja, ali ovo sta radi Tribunal, nema smisla. Sramota!

(ponedeljak, 16. dec 2013, 13:46) - anonymous [neregistrovani]

cudna pravda

Sta radi Srbija po ovom pitanju,sta radi i sta je po istom pitanju uradio g. R.Ljajic?

(ponedeljak, 16. dec 2013, 12:47) - anonymous [neregistrovani]

e da

iako nigde na svetu ne postoji zakon da se neko 10 i vise godina moze drzati neosudjen u zatvoru u Seseljevom slucaju je politika odlucujuci faktor hocu reci da iako je J.Timosenko pravosnazno osudjena EU se iz politickog interesa zauzima da bude oslobodjena a iz istih razloga Seselj i dalje mora sediti u Haskom kazamatu .

(ponedeljak, 16. dec 2013, 12:45) - anonymous [neregistrovani]

Трагедија за међународно право

Ма... ко се још нада било чему нормалном из овог квази суда правде? Судија ће се упознати са свим што му неко издиктира из кулиса. Трагедија.

(ponedeljak, 16. dec 2013, 12:39) - Rade [neregistrovani]

Sramota

Ovo je sramota ali njihova a ne nasa

(ponedeljak, 16. dec 2013, 12:38) - anonymous [neregistrovani]

Re Strasno

Strasno je to sto vi tvrdite da je Seselj nevin tj da nije cinio zlocine!A jos je strasnije kad ima ljudi koji zlocine podrzavaju kao vi!

(ponedeljak, 16. dec 2013, 12:32) - anonymous [neregistrovani]

Hag

Nevidjena sramota 11 god pritvora bez ikakve presude,pustite tog coveka neka se vrati svojoj porodici

div id="adoceanrsvdcfhklggd">