Dik Marti u Prištini?

Tužilac Euleksa traži da na suđenju o trgovini organima u "Slučaju Medikus" svedoči i Dik Marti, navodeći da bivši izvestilac Saveta Evrope "ima dokaze o ovom slučaju". Odbrana protiv. Dvojica svedoka platila ukupno više od 100.000 evra za ilegalne transplantacije.

Specijalni tužilac Euleksa, Džonatan Ratel će kao svedoka u suđenju za ilegalne transplantacije u klinici "Medikus" pozvati bivšeg izvestioca Saveta Evrope Dika Martija, navodeći da Švajcarac "ima dokaze vezane za ovaj slučaj".

"Imam jake razloge da verujem da Marti ima dokaze vezane za ovaj slučaj", rekao je Ratel.

Od početka istrage o prištinskoj klinici Medikus i istovremenoj istrazi EU o navodima iz izveštaja Dika Martija o povezanosti bivših lidera OVK sa organizovanim kriminalom, uključujući i Hašima Tačija i njegovu "Dreničku grupu", istražitelji su se najmanje jednom sastali sa Martijem.

Marti je, u izveštaju koji je ozbiljno uzdrmao kosovsku političku scenu, naveo da su u krađu organa otetih Srba 1999. godine i skandal vezan za kliniku Medikus uključene iste osobe, pa je odbrana u ovom slučaju oštro ustala, tvrdeći da će se suđenje, dolaskom Dika Martija, pretvoriti u politički proces.

Prethodne sedmice, tokom procesa za "Slučaj Medikus" svedičili su po jedan Poljak i Kanađanin, koji su za transplantacije u Prištini platili ukupno više od 100.000 evra.

Istovremeno, istraga o navodima iz Martijevog izveštaja, koju vodi Klint Vilijemson nije preterano napredovala, jer istražitelji još uvek analiziraju materijal i spremaju se da načine strategiju za dalji tok istrage.

broj komentara 7 pošalji komentar
(ponedeljak, 26. mar 2012, 17:21) - Klimt Bec [neregistrovani]

Treba nam Svetska Kampanja !

Srbija treba Apelovati i moliti sve one, koji su kupovali organe na prostoru KiM! Da se bez ikakve bojazni jave i daju samo izjave, gde im je izvrsena Transplatacija. Sto bi bilo od velike koristi za porodice nestalih i samog Dika Martija!

(nedelja, 25. mar 2012, 17:30) - Bukovcanac komazec [neregistrovani]

Moralno

osobe koje su trebale trazile i nasle organe i mogucnost da ih kupe i tako sebi produze zivot niko ne moze da osudjuje jer oni nisu znali ko su ;donatori;oni su uradili sta bi svako uradio za sebe.ali ovo sta je uradio moj komsija i sugradjanin Kanadjanin i javio se da je operisan u Pristini je za svaku pohvalu (i svaka mu cast) sasvim moralno i ljudski bi bilo da isto urade svi koji su koristili usluge te uklete kuce bez imalo grize savesti.

(nedelja, 25. mar 2012, 15:02) - anonymous [neregistrovani]

Kako da napreduje istraga

Dok amerikanac bude vodio istragu, od toga ništa. To je čist sukob interesa. Rusi su to već kritikovali u Savetu Bezbednosti.

(subota, 24. mar 2012, 20:24) - anonymous [neregistrovani]

sve je jasno

nema nista od toga....

(subota, 24. mar 2012, 19:15) - anonymous [neregistrovani]

Dik Marti

Ako imate imalo postovanja prema zrtvama trgovinom organima na Kosovu moli vas srpski
narod da istrjete do kraja u otkrivanju pocinilaca ovih nepravdi prema srbima,s postovanjem.Postovalac iz Svajcarske.

(subota, 24. mar 2012, 12:47) - anonymous [neregistrovani]

Svedoci

Svi koji su humani bi trebalo pomoci ovoj istrazi. Oni koji su "kupili" organe treba pogotovu da svedoci jer tako ce mirnije ziveti sa organima otetih i ubivenih ljudi.

(subota, 24. mar 2012, 12:46) - anonymous [neregistrovani]

Medikus

Hm, daj boze da ce nesto ispasti ako Dik Marti dodje kao svedok na sudjenju,,,