Читај ми!

"Delta" najuspešnija srpska firma

"Delta grupa" najbolje rangirana firma iz Srbije na listi 500 najuspešnijih firmi u centralnoj Evropi. Na listi, koju je predstavila revizorska kuća "Dilojt", 11 preduzeća iz Srbije.

Na Listi 500 najuspešnijih 11 kompanija iz Srbije Na listi revizorsko - konsultantske kuće "Dilojt" 500 najvećih kompanija iz centralne Evrope nalazi se 11 kompanija iz Srbije, a prva je "Delta grupa" koja je na 86. mestu sa ostvarenim prihodom od 1,67 milijardi evra.

Kako je rečeno na konferenciji za novinare "Dilojta", druga kompanija iz Srbije na listi "Top 500 kompanija centralne Evrope", na osnovu ostvarenih prihoda od prodaje je Naftna industrija Srbije (NIS) koja je na 99. mestu, a treća je Elektroprivreda Srbije (EPS) na 101. mestu.

Ove godine na listi "Top 500" prvi put je "Viktorija Grupa" koja je na 461. mestu i "Tarket" koji je na 498. mestu.  U 2010. godini na listi "Top 500" bilo je 12 kompanija iz Srbije, a ove godine na listu nije ušlo preduzeće "PTT Srbija". 

Na "Dilojtovoj" listi najuspešnijih preduzeća na osnovu ostvarenih prihoda od prodaje, iz Srbije se nalaze još i "EFT holding" koji je na 118. mestu, "Telekom Srbija" koji je 153, "Ju-Es Stil Srbija" na 250. mestu, "Srbijagas" na 271. mestu, "Jugorosgaz" na 408. mestu i kompanija "Merkator-S" koja je na 452. mestu.

Prema rečima predstavnika "Dilojta" Žarka Mijovića, smanjenje prihoda od prodaje u 2010. godini imale su kompanije "Delta" (0,2 odsto), "EPS" (jedan odsto) i "Telekom Srbija" (šest odsto).

On je naglasio da na listi "Top 500 najuspešnijih" dominiraju kompanije iz Poljske kojih je 173, a da je od zemalja regiona najzastupljenija Slovenija sa 18 kompanija, Hrvatska sa 14 kompanija, dok je iz Makedonije i Bosne i Hercegovine na listi samo po jedna kompanija, a iz Crne Gore i Albanije nema kompanija.

Mijović je kazao da je "Dilojt" pored liste najuspešnijih kompanija, sastavio i listu 50 najvećih banaka u centralnoj Evropi, na osnovu aktive, ali da se na njoj ne nalazi nijedna banka iz Srbije, dok su  četiri banke iz Hrvatske i dve iz Slovenije, od kojih je prva koja je na osmom mestu "NLB Grupa".

Žarko Mijović je dodao da je najviše banaka na ovoj listi iz Poljske čak 14, a prva na listi je kao i prošle godine "PKO BP" banka koja je imala rast aktive od 12,5 odsto i rekordan neto profit od 825,4 miliona evra.

Kako je rečeno u "Dilojtu", najveća banka u Srbiji "Inteza" nije se našla na listi Top 50 najuspešnijih banaka, jer ima manju aktivu od prvih 50 rangiranih banaka.

Na top listi 50 najuspešnijih osiguravajućih društava, prema bruto obračunatoj premiji koja uključuje premiju i od životnog i neživotnog osiguranja, kako je kazao Mijović, iz Srbije se nalazi "Dunav osiguranje" koje je na 49. mestu dok je prošle godine ta kompanija bila na 42. mestu. Na ovoj listi su i tri osuguranja iz Slovenije, od kojih je jedno "Triglav", i dva iz Hrvatske.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво