Završeno prijavljivanje za besplatne akcije

U Srbiji je završen upis besplatnih akcija javnih preduzeća. Iako se još ne može sa sigurnošću reći koliko je građana ostvarilo to pravo, izvesno je da broj premašuje pet miliona. Svi oni bi već početkom sledeće godine trebalo da dobiju novac iz privatizacionog registra, a potom i akcije javnih preduzeća.

Za besplatne akcije šest najvrednijih javnih preduzeća u Srbiji do sada se prijavilo više od pet miliona građana, pa će svako dobiti manje od prvobitno planiranih 1000 evra.

Prvobitno je bilo predviđeno da građanima budu podeljene akcije "Jat ervejza", "Telekoma", "Galenike", "Naftne industrije Srbije", "Elektroprivrede Srbije" i Aerodroma "Nikola Tesla", i to u vrednosti od oko 1.000 evra.

Međutim, kasnije je za "Jat ervejz" najavljeno je da će, umesto akcija, građanima i zaposlenima biti podeljen novac.

Od podele besplatnih akcija biće izuzeta i "Galenika" koja će biti ponuđena na tenderu strateškom partneru, pa će i od prodaje tog preduzeća građanima biti dodeljen novac.

Građani Srbije imaju pravo i na novac od prodaje akcija ranije privatizovanih firmi, koje se nalaze u Privatizacionom registru. Procene su da bi po tom osnovu svaki građanin mogao da dobije između 50 i 70 evra.

Pravo na besplatne akcije imaju svi građani koji nisu ostvarili to pravo u dosadašnjem postupku privatizacije, koji su bili punoletni na dan 31. decembra 2007. godine to jest upisani u knjigu državljana Srbije na dan 3. januar 2008.

Agencija za privatizaciju je obavezna da sve građane koji su se prijavili za besplatne akcije obavesti o njihovom statusu do kraja godine.

To se odnosi na potvrdu o ostvarenom pravu na besplatne akcije, ali i na eventualne dopune prijave.

Očekuje se da će isplata novčane naknade iz privatizacionog registra početi u prvom kvartalu 2009. godine, a besplatne akcije dodeljivaće se sukcesivno do kraja 2010. godine.

Raspodela besplatnih akcija javnih preduzeća obavljaće se posle njihove privatizacije, a najkasnije u roku od šest meseci.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво