Privatizacija Jat Ervejza

Javni poziv za privatizaciju Jat ervejza biće raspisan sutra.

Zbog loše situacije u svetskom avio-saobraćaju i poskupljenja kerozina, nacionalna aviokompanija, tvrde u Agenciji za privatizaciju, prodaje se za 51 milion evra - mnogo manje od planiranog.

Budući kupac pretpostavlja se da će se na tender prijaviti ruski Aeroflot i Island er i imaće obavezu da investira u JAT i kupi novu flotu.

Još se ne zna šta će biti sa školovanim pilotima i kakav će odnos imati prema budućem vlasniku.

‚‚Da biste dobili dozvolu civilnog pilota, potrebno je najmanje dve godine učenja i oko 150 hiljada evra. Samo nekoliko zemalja u Evropi ima uslove i školuje pilote putničkih aviona, pa su oni često višegodišnjim ugovorima vezani za jednu kompaniju. Trenutno u JAT-u ima 156 pilota i gotovo za sve ima posla. Za nacionalnu aviokompaniju vezani su trogodišnjim ugovorom, ali većina njih ispunjava uslov da se zaposli na zapadu," kaže Milan Jovanović iz Sindikata saobraćajnih pilota.

U JAT-u kažu da prodaja kompanije ne bi trebalo da znači i prekid školovanja novih generacija pilota.

Smatraju da država mora da nađe način kojim bi kupca obavezala da zadrži kvalitet obuke i nastavni centar u Vršcu, jer je to jedina garancija da Srbija, u civilnom vazduhoplovstvu, neće zavisiti od drugih država.

U JAT-u se procenjuje da će aviosaobraćaj biti povećan za čak 300 hiljada putnika, kada građanima Srbije budu ukinute vize.

Za to su potrebni novi avioni i više pilota, koje je na tržištu teško naći.

Za početak, trebalo bi zadržati postojeće stručnjake ali i tempo školovanja novih generacija u Vršcu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво