Svako svakom duguje

Zbog niske cene energenata, i EPS i "Srbijagas" imaju problema sa likvidnošću. Od početka zime, Vlada pomaže toplanama mazutom iz robnih rezervi, a da li će odobriti poskupljenje struje od 1. marta, znaće se tokom predstojeće sedmice.

Potrošnja struje je u stalnom porastu jer se, kako navode u EPS-u, građani greju i dogrevaju na struju, što je najjeftinije. U narednoj nedelji, saznaćemo da li će Vlada odobriti poskupljenje struje od 1. marta. Izvesno je da bar gas neće poskupeti do kraja grejne sezone.

U domaćinstvu Dobrijevića iz Kikinde, kada stigne penzija prvo što plate je račun za gas, a to nije malo, 11 hiljada dinara mesečno, iako imaju, kako kažu, samo dve peći i maksimalno štede na grejanju.

"Imamo dve, ali jednu koristimo. I tu jednu isključujemo kada krenemo negde u grad. Evo sada sam se spremila za bolnicu i isključiću je. A onu koju imamo drugu, uključujem samo dok ručamo ili skuvamo ručak recimo", kaže Milica Dobrijević iz Kikinde.

I dok je potrošačima gas već preskup, u "Srbijagasu" ocenjuju da i pored pomoći države i kredita, sa sadašnjim cenama neće moći dugo da izdrže.

Duguju i domaćinstva i toplane, a najteže je naplatiti dug od fabrika i preduzeća.

Zbog kursnih razlika i socijalne politike, preduzeće je na gubitku 200 miliona evra.

Generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović kaže da ta kompanija ima nalog Vlade Srbije da, koliko je moguće, pomogne privredi.

Neophodan tržišni princip

"Ali to ne može da ide u nedogled. Ja se slažem da je jeftiniji radnik koji radi nego radnik koji je van fabrike i van posla i skuplji je za državu, ali resursi 'Srbijagasa' nisu neograničeni. Do kraja grejne sezone, stvari će biti pod kontrolom, a onda ćemo u toku leta morati da vidimo. Uz kreditno zaduženje moraćemo to privesti nekom tržišnom principu poslovanja", kaže Bajatović.

Zbog dugova za gas, "Srbijagasu" je poslednje dve godine pripojeno nekoliko firmi, među kojima su i veliki potrošači gasa - "Azotara", "Staklara", MSK.

Za opoziciju je to loš potez, jer već prezaduženi "Srbijagas", kažu, tako postaje još veći gubitaš.

Zorana Mihailović-Milinović iz SNS-a kaže da i danas "Azotara" troši negde 10 odsto ukupne potrošnje gasa u Srbiji. "Ko to plaća? Tih 10 odsto plaća i dalje 'Srbijagas', a ko na kraju plaća - građani", kaže Zorana Mihailović-Milinović.

Ni kod ruskog partnera cena gasa neće mirovati. Imajući u vidu rast cene nafte na svetskom tržištu i kurs dolara, u "Gaspromu" su evropskim potrošačima već najavili poskupljenje tog energeta.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво