Premašen plan naplate poreza

Poreska uprava naplatila u prošloj godini 560 milijardi dinara poreza, što je pet milijardi preko planiranog. Više je napalćeno poreza na dobit i akcize, a podbacili su prihodi od poreza na dohodak i dodatu vrednost.

Naplata javnih prihoda, poreza i doprinosa, za koje je zadužena Poreska uprava, tokom 2010. godine premašila je plan za 5,8 odsto, izjavio je direktor Poreske uprave Srbije Dragutin Radosavljević.

Poreski prihodi budžeta Srbije u 2010. godini naplaćeni su u iznosu od 559,9 milijardi dinara, što je 0,9 odsto više od planiranih, dok je naplata doprinosa iznosila 405,1 milijardu dinara i za 8,3 odsto je veća nego u 2009. godini, izjavio je Radosavljević.

"Od poreza na dobit u 2010. godini naplaćeno je 29,9 milijardi dinara ili 36,1 odsto više nego što je bilo planirano, dok je prihod budžeta od akciza bio 135,6 milijardi, što je 3,1 odsto više od plana", rekao je Radosavljević na konferenciji za novinare.

"Kada je reč o porezu na dodatu vrednost (PDV) naplaćeno je 319 milijardi ili 98,2 odsto od plana", precizirao je Radosavljević.

Budžetski prihod od PDV-a je, kako je objasnio Radosavljević, za 1,8 odsto manji nego što je bilo planirano, jer je u poslednja četiri meseca prošle godine izvoz bio veći za 39 odsto u poređenju sa istim periodom 2009. godine, pa je po osnovu povraćaja tog poreza izdvojeno više za oko 8,5 milijardi dinara nego što je bilo predviđeno.

Naplata poreza na dohodak građana u 2010. godini iznosila je 75,2 milijarde dinara i za 1,1 odsto je manja nego što je budžetom bilo planirano.

Doprinosi za zdravstveno osiguranje u prošloj godini su naplaćeni u vrednosti 127,2 milijarde, za nezaposlene 15,2 milijarde, a za penzijsko i invalidsko osiguranje 262,7 milijardi dinara.

Radosavljević je rekao da je značajan deo dospelih poreza i doprinosa nenaplativ, jer su preduzeća koja imaju dugove po tom osnovu u stečaju ili postupku privatizacije.

Plan Poreske uprave je da u 2011. godini naplati poreze i akcize u vrednosti 630 milijardi dinara, što je za 13,6 odsto više nego u prošloj godini.

Prihodi po osnovu poreza i akciza čine oko 90 odsto ukupnih prihoda republičkog budžeta.

Iz Poreske uprave obećavaju da će ove godine smanjiti učešće sive ekonomije, pojednostaviti procedure i privredi uštedeti 600 miliona evra uvođenjem elektronske komunikacije. Tvrde i da su sposobni da ove godine napune budžet sa očekivanih 630 milijardi dinara od poreza i doprinosa.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво