"Fijat" prodaje "Ferari"

Čelnici italijanskog "Fijata" razmatraju mogućnost prodaje dela akcija "Ferarija", kako bi skupili novac za povećanje udela u daleko profitabilnijem "Krajsleru". Vrednost "Ferarija" veća od tri milijarde evra.

Italijanski "Fijat" razmatra prodaju dela akcija filijale "Ferari", kako bi se prikupio novac za povećanje udela u američkoj autokompaniji "Krajsler", koja se nalazi pod upravom "Fijata", piše Korijere dela sera u nedeljnom izdanju, pozivajući se na informacije u sedištu grupacije u Torinu.

List ističe da je prioritet "Fijata" da obezbedi svež novac kojim će se finansirati preuzimanje 51 odsto akcija "Krajslera", a da bi prodaja dela akcija "Ferarija" mogla biti jedan od načina da se taj cilj postigne.

Zvanični predstavnik "Fijata" demantovao je pisanje Korijere i istakao da "nema planova za prodaju 'Ferarija'".

"Fijat", koji poseduje 20 odsto američkog "Krajslera", namerava da poveća udeo u toj kompaniji na 35 procenata, kako bi se ispunio zadatak preuzet prilikom preuzimanja posrnulog 'Krajslera'".

Postoji mogućnost da "Fijat" kupi i 51 odsto akcija "Krajslera" koji je, uz pomoć američke vlade, izbegao bankrot.

Analitičari očekuju da će "Fijat" podići udeo vlasništva u "Krajsleru" na 51 odsto u 2011. ili u 2012. godini.

Korijere piše da će "Fijat" i pored prodaje dela akcija, zadržati većinski paket od 51 odsto deonica u "Ferariju", čija se vrednost procenjuje na 3,1 milijardu evra. "Fijat" sada poseduje 85 procenata "Ferarija".

Izvršni direktor "Fijata" Serđo Markione, koji je istovremeno i šef "Krajslera", izjavio je u septembru da nastoji da vrati "istorijski nivo" od 90 odsto vlasništva "Ferarija", s tim što se ne bi izgubila prava investicionog fonda iz Abu Dabija "Mubadala", koji drži pet odsto akcija "Ferarija".

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво