"Imlek" stvara nestašicu mleka

Ministar Saša Dragin optužuje "Imlek" da veštački stvara nestašicu mleka. Subvencije su male, uzvraća "Imlek". PKB najavio da bi mogao da otvori sopstvenu mlekaru, ako "Imlek" ne bude prihvatio da mleko otkupljuje po višoj ceni od sadašnje.

Nastavljaju se optužbe u trouglu proizvođač, najveći otkupljivač i Ministarstvo poljoprivrede. Nadležni ministar Saša Dragin optužuje "Imlek", koji posluje u okviru "Salford grupe", da veštački stvara nestašicu mleka i da je monopolista.

Ministar poljoprivrede naveo je i da "Salford" svuda u regionu otkupljuje mleko po 28 evrocenti, samo u Srbiji po 25. "Imlek" uzvraća optužbama da su subvencije koje Ministarstvo daje proizvođačima male i neredovne.

Rešenje je možda u najavi najvećeg proizvođača mleka u Srbiji, poljoprivredne korporacije Beograd, PKB-a, da će otvoriti svoju mlekaru, ako "Imlek" ne prihvati novi ugovor o povećanju otkupne cene mleka. U tome, kažu, imaju podršku gradonačelnika.

PKB, kao najveći proizvođač mleka u Srbiji, "Imleku" prosečno dnevno isporuči 172.000 litara mleka.

Generalni direktor PKB-a Milan Veljović objasnio je da su odmah pošto je Grad Beograd preuzeo PKB započeli pregovori sa "Imlekom", sa zahtevom da se otkupna cena mleka poveća sa 0,26 na 0,28 evra, dodajući da je ugovorom preciziran i mehanizam korekcije cena u slučaju promene uslova poslovanja na tržištu.

Veljović je potvrdio informaciju koju su predstavnici "Imleka" dali o državnim subvencijama proizvođačima mleka, navodeći da one u BiH i Crnoj Gori iznose 11 evrocenti, a u Hrvatskoj 12 evrocenti.

"U Srbiji država daje subvenciju od 1,5 dinar, odnosno 1,4 evrocenta, ali ne za svo mleko koje PKB proizvede nego samo za tri miliona litara po kvartalu", naveo je Veljović.

Dodao je da PKB kvartalno proizvodi više od 15 miliona litara, što znači da je "realna subvencija koju PKB dobija po litri isporučenog mleka manja od 0,25 evrocenti, što je skoro 50 puta manje nego što dobijaju proizvođači mleka u malopre pomenutim zemljama".

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво