Početak radova na Koridoru 11

Radovi na delu autoputa Beograd-Južni Jadran, od Uba do Lajkovca, otvoreni u selu Nepričavi, kod Lajkovca. Ministar Milutin Mrkonjić istakao je da će budući Koridor 11, čiji je ta deonica deo, povezivati Srbiju sa Crnom Gorom, Italijom i Rumunijom.

Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić svečano je označio početak radova na izgradnji dela Koridora 11, od Lajkovca do Uba, u dužini od 12,5 kilometara. Na toj deonici biće izgrađeno 12 mostova, a rok za završetak radova je 17 meseci.

Počelo je ostvarivanje "dugogodišnjeg sna" o povezivanju Srbije i Crne Gore savremenim autoputem, naglasio je Mrkonjić, ističući da se autoput Beograd-Južni Jadran, od Boljara, na granici sa Crnom Gorom, nastavlja na modernu saobraćajnicu koja se gradi u Crnoj Gori do Bara, što Srbiji obezbeđuje vezu sa Barijem u Italiji.

Na svečanosti u selu Nepričavi, u opštini Lajkovac, Mrkonjić je rekao da je, u naredne četiri godine, planiran završetak autoputa od Beograda do Čačka, koji je deo magistrale ka Južnom Jadranu.

U Nepričavi će biti i ukrštanje buduće obilaznice oko Lajkovca, sa petljom za uključenje magistralnog puta Valjevo-Beograd na autoput Beograd-Južni Jadran.

U sledeće četiri godine, planiran je završetak deonice do Bara, odnosno do Boljara sa srpske strane, jer je Crna Gora već počela da gradi svoju deonicu saobraćajnice prema Baru, dodao je ministar, naglasivši da je budući Koridor 11 značajan za oko pet miliona stanovnika Srbije.

Do kraja godine, treba da počnu radovi na još dve deonice, i to od Obrenovca do Uba i od Lajkovca do Ljiga. Njihova izgradnja biće finansirana iz budžeta Srbije, ili inostranim kreditima, rekao je Mrkonjić.

Iz državnog budžeta je za radove izdvojeno 73 miliona evra. Radove izvodi konzorcijum domaćih firmi u kojem su Preduzeće za puteve (PZP) "Beograd", beogradski "Planum" i "Putevi Užice". Planirano je da na izgradnji radi više od 1.000 radnika, a rok za završetak posla je 17 meseci.

Ministar Mrkonjić je ponovio da će, 1. septembra, početi da radi novo javno preduzeće "Autoputevi Srbije" koje će upravljati i budućim Koridorom 11.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво