Forca Italija - Fijat rikverc?

Italijanska vlada oštro se protivi odluci "Fijata" da novi model proizvodi u Srbiji, umesto u Italiji. To je nedopustivo, izjavio ministar za evropska pitanja Andrea Ronki. U Kragujevcu iznenađeni reakcijom.

Odluci proizvođača automobila "Fijata" da novi model proizvodi u Srbiji umesto u Italiji, oštro se protivi italijanska vlada.

"U ovom kriznom momentu, nije prijatno čuti kada se priča o izmeštanju. Moramo da zatražimo i od vlade i od države da se angažuju, kako bi favorizovali rast i razvoj, a tek, potom, da razmišljaju o proizvodnji u inostranstvu. To je nedopustivo", izjavio je ministar za evropska pitanja Andrea Ronki.

Kako prenose mediji, predsednik "Fijata" Serđo Markione najavio je da će ta kompanija proizvodnju novih modela "fijat ideja" i "lanča muza" prebaciti u Srbiju, zato što je u Italiji imala problema sa sindikatima, a u Kragujevcu može da obezbedi nesmetanu i sigurnu proizvodnju.

Italijanski ministri ocenjuju da "to liči na letnju doskočicu ili prisilu", ali se najavljuje vrlo čvrst otpor "Fijatovoj" ideji da se ta mogućnost konkretizuje. Ministar rada Mauricio Sakoni izrazio je želju da sa predstavnicima "Fijata" razgovara o njihovim planovima, i istakao da je optimista pošto "Fijat", kao multinacionalna kompanija, želi da investira i u Italiju.

Potpredsednik Privredne komore za izvoz Adolfo Urso, "Fijatove" namere da proizvodi novi model automobila u Srbiji ocenio je kao "neprilične" i pozvao na obnavljanje pregovora.

Ministar pravde Roberto Kalderoli i član populističke Severne lige, ocenio je da niko ne može da koristi državnu pomoć, ubire profit "i da zatim ode, a da ne plati račun".

"'Fijat' je preuzeo obavezu da poveća proizvodnju i zaposlenost u našoj zemlji, i sada mora da održi ta obećanja. Naši radnici znaju kako da prave kvalitetna kola, i znaju svoje obaveze", ističe guverner Pijemonta Roberto Kota.

Samostalni sindikat fabrike automobila u Kragujevcu izrazio je čuđenje zbog burne reakcije u italijanskoj javnosti.

U Kragujevcu iznenađeni 

Predsednik sindikata Zoran Mihajlović rekao je agenciji Beta da "ne razume toliko iznenađenje u Italiji kada se već dve i po godine najavljuje početak proizvodnje novih Fijatovih vozila u Kragujevcu".

Mihajlović je rekao da je vest o proizvodnji autombila u Kragujevcu bila očekivana, ali i da se realizacija tog posla očekuje kroz konkretne poteze.

"Hale su prazne, mi još nismo videli novu opremu za nove modele, pa tek kada se to dogodi bićemo uvereni u namere "Fijatovih" menadžera o proizvodnji novih modela i zapošljavanju radnika", rekao je Mihajlović.

Podsetio je da je informacija o proizvodnji novih modela u Kragujevcu do sada već tri puta menjana.

Mihajlović je naveo da je i sam osetio nezadovoljstvo koje je proizvela odluka Fijatove uprave u Italiji, jer je u većini intervjua koje je dao za italijanske medije bio "izbombardovan" pitanjima koja nisu bila dobronamerna.

To su bila, kako je precizirao, pitanja tipa: Da li ste vi sada u Kragujevcu srećni što ste nam uzeli posao i slično?

Prema rečima Mihajlovića, odluka da se proizvodnja novih modela realizuje u Srbiji je verovatno pokušaj "Fijata" da "disciplinuje radnike u Italiji".

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво