Male plate, a velike rate

Kao glavni razlog povećanja kašnjenja otplate kredita, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije, Veroljub Dugalić navodi činjenicu da je prosečna srpska plata najniža u Evropi, pa kad klijent zaduži 40 odsto svoje plate ima problema sa otplatom.

Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić izjavio je da svaki građanin Srbije u proseku na osnovu kredita duguje 560 evra, da "zabrinjava da se svakog meseca po 0,1 odsto povećava kašnjenje u plaćanju obaveza" po tim kreditima, ali da to povećanje još nije alarmantno.

Povećanje kašnjenja je, međutim, loša tendencija, koja će, ako se nastavi, biti ozbiljan problem, ocenio je Dugalić, gostujući u Dnevniku Radio-televizije Srbije.

Veliki broj dužnika kasni u otplati rata više od dva, a neki čak i više od tri meseca, a u takvoj situaciji banke treba da se odluče da podignu limite zaduženja svojim klijentima.

Dugalić je ukazao da najbrži rast imaju krediti za refinansiranje i da građani uzimaju kredite od banaka da bi platili obaveze koje su imali ranije i koje dospevaju.

Ti krediti za refinansiranje su sada nešto povoljniji, jer su rokovi otplate duži, a kamatna stopa niža, tako da je to rasterećenje za budžete građana, rekao je Dugalić, ali je kao zabrinjavajuću činjenicu ocenio da građani ne uzimaju kredite zbog novih nabavki, nego da bi vratili dugove.

Dugalić je istakao da su krediti uglavnom vezani za evro, iako kurs neprestano raste, ali da su kamatne stope niže kod takvih kredita, nego kod dinarskih kredita sa fiksnim otplatama.

Govoreći o posledicama takvog zaduživanja, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije je podsetio da je kurs porastao za oko 25 odsto u proteklih godinu i po, što znači da je i rata za toliko veća.

Problem je u klijentima koji se zadužuju i do 40 odsto svoje plate, a plate su vrlo niske, ocenio je Dugalić, koji smatra da ključna teškoća građana nije ni kamatna stopa, ni visina rate, pa čak ni kurs, nego niske zarade.

Prosečna zarada od 320 evra najniža je u Evropi i teško je plaćati obaveze i ako one iznose 30 odsto zarade, a ukoliko iznose 40 procenata, pitanje je kako će neko da živi i da plaća obaveze koje ima, rekao je Dugalić.

Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije dodao je da su zato banke oprezne kada odlučuju da daju kredite i da analiziraju svakog klijenta i procenjuju da li može da otplaćuje obaveze.

Prema Dugalićevim rečima, dobar bi bio pristup kada država ne bi oporezivala banke dve godine i ukoliko bi Narodna banka deo dobiti dala za sanaciju bankarskog sektora i pokrivanje rizičnih plasmana.

Onda bi moglo da se očekuje da i banke podnesu deo tereta, ali ne bi bio dobar pristup da samo one podnesu teret, a "ostali da posmatraju", dodao je Dugalić.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво