Ekološko obeležavanje prošireno na hranu i pića

Šema ekološkog obeležavanja u Evropskoj uniji, u okviru prošlonedeljnih predloga Evropske komisije, proširena je na prehrambene proizvode i pića, ali će regulativa stupiti na snagu tek za 18 meseci.

U okviru šeme ekološkog obeležavanja (Eco-label), proizvođači moraju zadovoljiti propise EU koji se tiču ekološkog uticaja njihovih proizvoda kako bi mogli da koriste tu oznaku, pri čemu su za svaku grupu proizvoda postavljeni specifični uslovi kojih se proizvođači moraju pridržavati.

Podaci istraživačke grupacije "Eurobarometar" pokazuju da su potrošači u EU generalno voljni da plate više za proizvode koji ne narušavaju čovekovu okolinu.

Oko 75 odsto ispitanika je odgovorilo da bi bar razmotrilo kupovinu ekoloških proizvoda, pri čemu je samo 15 odsto njih već kupovalo takve proizvode, dok je samo jedna petina ispitanika odbacila mogućnost potpune promene svojih kupovnih navika.

Očekuje se da ova regulativa stupi na snagu za 18 meseci, objavljeno je na specijalizovanom Internet sajtu za prehrambene proizvode, dok je inicijativa za ekološko obeležavanje pokrenuta 1992. godine, kao način za stimulisanje proizvođača na smanjenje štetnog uticaja njihovih proizvoda na prirodnu sredinu, i služi kao orijentir za dobru ekološku praksu .

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво