Novo poskupljenje goriva

Gorivo je od danas skuplje u proseku za četiri dinara po litru, što predstavlja osmo poskupljenje od početka godine. Dinar je pao na rekordno nizak nivo, a od ponedeljka srednji kurs će prvi put preći 100 dinara.

Od danas gorivo skuplje za četiri dinara po litru, što je osmo poskupljenje od početka godine. Dinar je pao na rekordno nizak nivo. Od ponedeljka srednji kurs će prvi put biti veći od 100 dinara, a jedan evro vredeće 100 dinara i 25 para.

Prodavci na pijaci kažu da je poskupljenje goriva za četiri dinara dodatni udar na njihove troškove, jer ionako ne zarade mnogo, ali upozoravaju da će posledice osetiti i kupci.

Od danas litar motornog i bezolovnog benzina plaćaćemo 119,42 dinara, Dizel D2 108 dinara, a evro dizel gotovo 121 dinar.

Nakon izlaganja da je rast cena od početka godine usporen i to iznad očekivanja, guverner u ostavci Radovan Jelašić rekao je da je zabrinut zbog povećanja cena naftnih derivata.

"Cene u Srbiji će odlučiti ponuda i tražnja i zbog toga ne vidim razlog zašto bi doneli dodatne mere što se tiče cene naftnih derivata", naglasio je Jelašić. 

Činjenica je da troškovi transporta, odnosno gorivo, utiču na cene sa čak 11 odsto. Stručnjaci procenjuju da će taj pritisak na cene biti još veći.

Profesor Ekonomskog fakulteta Đorđe Đukić kaže da će doći i do "skoka" dolara.

Uz gorivo, udar na kućni budžet je i pad dinara od četiri odsto od početka godine, što znači da nam je za toliko manja kupovna moć. Domaća valuta je opet oslabila i srednja vrednost evra će od ponedeljka prvi put preći 100 dinara.

Guverner u ostavci je rekao da je priliv kapitala bio niži, deficit nešto veći, a to utiče na kurs i dodao je da ako evro pređe nivo od 100 dinara, to ne znači da se on ne može vratiti ispod tog nivoa.

Ovu godinu trebalo bi da završimo sa inflacijom od pet odsto, dvostruko manjom nego prošle godine. Pod uslovom da država dodatno ne poveća cene pod njenom kontrolom, a među kojima je i gorivo. Međutim, prostora za to je još vrlo malo.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво