Novo poskupljenje goriva

Od subote gorivo u Srbiji skuplje za 3,8 odsto, ili u proseku 4,2 dinara po litru. Ministarstvo energetike kao razlog navodi cenu nafte na svetskom tržištu, koja je obračunato u dinarima porasla za 6,44 odsto od prethodnog poskupljenja.

Gorivo u Srbiji bi  trebalo da od subote poskupi u proseku 4,2 dinara po litru, odnosno 3,8 odsto, najavilo je Ministarstvo za energetiku Srbije.

Maksimalne dozvoljene cene za motorne benzine biće više u proseku za 3,8 dinara po litru, odnosno 3,23 odsto, a za dizel goriva 4,5 dinara po litru, što je poskupljenje od 4,31 odsto, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Maksimalna cena za litar motornog benzina i bezolovnog motornog benzina od 95 oktana biće viša 3,68 dinara i iznosiće 119,42 dinara. Litar evro premijum benzina koštaće 129,69 dinara, što je poskupljenje od 4,3 dinara.

Dizel goriva D-2 moći će da poskupi za 4,04 dinara po litru i nova cena će biti 108,6 dinara.

Cena bezolovnog motornog benzina od 92 oktana biće povećana za 3,55 dinara, tako da će litar tog goriva koštati 117,3 dinara.

Nova cena litra dizel goriva eko 350 biće viša za 4,3 dinara i iznosiće 112,82 dinara. Cena litra eko 50 dizela povećaće se za 4,59 dinara, na 117,79 dinara.

Evro dizel će poskupeti 4,78 dinara i litar će koštati 120,83 dinara. Nova cena litra lož ulja biće veća za 5,13 dinara i iznosiće 90,82 dinara.

Prema navodima Ministarstva energetike, uslovi za promenu cene goriva stekli su se pošto je cena nafte na svetskom tržištu izražena u dinarima u proseku porasla za 6,44 odsto od prethodnog poskupljenja.

Prethodna promena cena goriva na pumpama u Srbiji bila je 10. aprila, u proseku za 1,16 dinara po litru, odnosno za 1,06 odsto.

Vlada Srbije određuje maksimalne dozvoljene cene goriva na srpskom tržištu, a prema novoj uredbi cene se menjaju na 30 dana, ukoliko je promena cene nafte na svetskom tržištu izražena u dinarima bila veća od 3,5 odsto.

Ministarstvo rudarstva i energetike je uputilo novi Pravilnik o cenama na saglasnost Ministarstvu finansija i Ministarstvu trgovine, a nove cene će, po dobijanju saglasnosti navedenih ministarstava, stupiti na snagu po objavljivanju u Službenom glasniku.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво