Zakonski rok za penzije retko se poštuje

Statistički gledano, penzijski fond svakog minuta reši šest zahteva. Ipak, dešava se da upravo na rešenje o penziji budući korisnik čeka i dve godine.

Najčešći razlozi su neuplaćeni doprinosi i stažu koji je ostvaren u bivšim jugoslovenskim republikama. Predstavnici Zavoda za socijalno osiguranje Srbije nedavno su se sa kolegama iz Makedonije i Hrvatske dogovorili da ažuriraju sporne predmete.

Budući penzioner je suočen sa dve vrste čekanja. Najpre u redu za predaju zahteva. Automat koji upućuje na pravi šalter uz papirić sa brojem, tek nešto je smanjio već uobičajene gužve u najvećoj beogradskoj filijali penzijskog fonda.

Dotle je u novobeogradskoj filijali koja radi od ove godine, tek poneka stranka. Iako se na to još nisu navikli, žitelji zemunske, novobeogradske i surčinske opštine mogu dobiti sve što im je potrebno, ostali delimično.

Kada predaju zahtev za penziju, malo je srećnika koji rešenje dobiju za dva meseca, Što je zakonom predviđen rok.

Penzijsko rešenje kasni i dalje su takozvane rupe u stažu. Iako je država, pre godinu i po dana priznala ukupno 450 hiljada godina staža, za sve one kojima poslodavci od 91. do 2003. godine nisu redovno plaćali doprinose.

Osim Što su poslodavci i dalje nastavili sa takvom praksom, problem je još veći kada se ispostavi da firma u kojoj je neko radio više ne postoji.

Čekanje na penziju meri se i godinama, ako je deo staža ostvaren u nekoj od bivših jugoslovenskih republika.

Sa potpisivanjem međudržavnog ugovora o socijalnom osigurnju odugovlači jedino Slovenija. Sa Hrvatskom stranom, nedavno je dogovoreno i ponovno utvrđivanje staža za one koji su nekad radili u Krajini.,

Ugovor sa Makedonijom na snazi je već 6 godina, ali je u međuvremenu čak dve i po hiljade predmeta ostalo nerešeno.

Zbog toga će od jeseni biti organizovani razgovori eksperata obe strane, i osigurnika čiji staž je sporan.

 Očekuje se da će na taj način dugoočekivano rešenje o penziji dobiti svi.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво