BiH leži na nafti?

Nedavne informacije da Bosna i Hercegovina leži na nafti, ponovo iniciralo traganje za nalazištima. Istraživanja pokazuju da se velike rezerve kriju na području Mostara, Stoca, Nevesinja i Gacka. Istraživanja počela i u Srbiji.

Sve zemlje pokušavaju da obezbede energetsku bezbednost i nezavisnost. Veliki novac ulaže se posebno u istraživanje nafte i gasa. Nedavne informacije da Bosna i Hercegovina leži na nafti, ponovo je iniciralo traganje za nalazištima. Procenjuje se da na tim prostorima ima nafte za narednih 50 godina.

Istraživanja na novim lokacijama počela su i u našoj zemlji. Slike naftnih polja mogle bi za koju godinu dana da postanu stvarnost i česta slika kako u celoj Bosni i Hercegovini, tako i u Srbiji.

Poslednje decenije prošlog veka, američke i brtitanske kompanije istraživale su da li ima nafte i gasa na prostoru BiH. Rat je prekinuo posao ali ostali su rezultati.

Profesor Dušan Danilović sa Rudarsko-geološkog fakulteta kaže da su na prostoru BiH vođena brojna istraživanja i locirano je oko 70 potecijalnih nalazišta.

Istraživanja pokazuju da se velike rezerve nafte, procenjene na oko 500 miliona tona, kriju na području Mostara, Stoca, Nevesinja i Gacka.

U Republici Srpskoj posebno ističu četiri potecijalna nalazišta, dva u Posavini i po jedno na području Lopara i Tuzle.

Pomoćnok ministra rudarstva Republike Srpske Borislav Adamović kaže da potencijalne rezerve iznose skoro 300 miliona tona, a dokazane rezerve na osnovu dosadašnjih istraživanja su 50 miliona barela.

Vrednost nalazišta 30 milijardi dolara

Stručnjaci kažu da je nafta na dubini od dve do šest hiljada metara. Prema aktuelnoj berzanskoj ceni, ta nafta vredi oko 30 milijardi dolara.

U BiH ozbiljno rade na nastavku istraživanja, za koja su zainteresovane svetske naftne kopanije.

Prema rečima Adamivića, istraživanja zahtevaju sprovođenje procedure u skladu sa zakonom o koncesijama i zakonom o geološkim istraživanjima.

"Naftna industrija Republike Srpske sada Rafinerija nafte Brod ima odobrenje za istraživanje na celoj teritoriji RS do 2011. godine. Kada istekne taj rok onda ćemo videti na koji način ćemo dodeljivati koncesije za istrazivanje i eksploataciju nafte", kaže Adamović.

NIS se već priprema jer je sa ruskom kompanijom Naftegazinkor nedavno potpisao sporazum o zajedničkim geološkim istraživanjima na tom prostoru.

Inače, NIS je početkom marta počeo istraživanja i u Srbiji u okolini Čačka. Ima li nafte proveravaće se na potezu, Arilje-Negotin, dugom 600 kilometara. A gde ima nafte, ima i gasa.

Prema rečima Danilovića postoje i rezerve koje još nisu iskorišćene južno od Save i Dunava.

Domaćom proizvodnjom nafte, uglavnom u Vojvodini, Srbija pokriva 18 osto potreba. Problem naše zemlje je upravo mala istraženost, čak na 65 odsto prostora nije bilo nikakvih istraživanja.

Stručnjaci podsećaju da su procenjene rezerve nafte u Srbiji između 100 i 200 miliona tona.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво