Читај ми!

ECB još jednom povećala referentnu kamatnu stopu

Evropska centralna banka (ECB) podigla je referentnu kamatnu stopu za pola procentnog poena i najavila novo povećanje u martu.

Iza ovog značajnog povećanja kamatne stope stoji cilj ECB da se obuzda visoka inflacija u vreme kada evropska ekonomija usporava.

Evropska centralna banka je podigla stopu koju plaća na bankarske depozite za još pola procentnog poena na 2,5 odsto, u skladu sa onim što je rečeno u decembru i očekivanjima tržišta.

Najavljeno je i da će sledeće povećanje stope biti iste visine.

"S obzirom na inflatorne pritiske, Upravni savet namerava da podigne kamatne stope za još 50 baznih poena na svom sledećem sastanku o monetarnoj politici u martu, a zatim će proceniti dalji put svoje monetarne politike", saopštila je ECB.

ECB je počela da povećava stope u julu, četiri meseca nakon što je to učinio FED.

ECB je u julu prvi put u 11 godina podigla kamate za 50 baznih poena, čime je jedna od njenih glavnih stopa povećana na nula odsto pošto je osam godina bila negativna.

Povećanje je bilo nužno kako bi se ECB izborila sa iznenadnim naletom visoke inflacije u Evrozoni, uzrokovanom najpre kovid pandemijom, ali zatim i energetskom krizom zbog rata u Ukrajini.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво