Stečaj "Dalije"

Zaposleni u najstarijoj kozmetičkoj kući u regionu - beogradskoj “Daliji” strahuju da bi kompanija uskoro mogla otići u stečaj. Da bi to sprečili radnici traže od države da svoj udeo proda na berzi po realnoj ceni tj. 91 dinar po akciji. Država svoje akcije hoće da proda, ali po ceni od 635 dinara po akciji.

Teškoće u Daliji počele su prošle godine, kada je Agencija za privatizaciju raskinula kupoprodajni ugovor sa tadašnjim vlasnikom.

Razlog je bilo neplaćanje četvrte rate duga.

U sanaciju zgrade koja je tonula i nabavku novih mašina tadašnji vlasnik uložio je više novca nego što je bilo planirano, pa nije isplatio preostale rate.

Raskidanjem kupoprodajnog ugovora državi je pripalo 47 odsto kapitala Dalije, dok je kupcu ostalo 53 odsto plaćene vrednosti preduzeća.

U prvih šest meseci ove godine preduzeće je imalo gubitak od 73 miliona dinara, pa će, ukoliko ne obezbedi dodatni kapital posle 15. jula otići u stečaj, kažu radnici.

Zbog toga oni žele da kupe državni paket akcija po ceni od 91 dinar za akciju.

Država, međutim tvrdi da je realna cena 635 dinara za akciju, koliko je na berzi vredela i pre tri godine.

"Zahtevi zaposlenih u "Daliji" su da Agencija za privatizaciju izađe s realnom cenom na tržište, berzu i da dopusti noramalnu i slobodnu trgovinu nekome ko bi sa dodatnim kapitalom na bilo koji način ušao u Daliju i spasio nas, kao jednu od najstarijih kozmetičkih kuća, i omogućio nam da razvojne projekte koje imamo u oblasti prirodne kozmetike završimo i da možemo da radimo i stvaramo profit", rekla je Sanida Klarić iz Samostalnog sindikata Dalije.

U Agenciji za privatizaciju i Akcijskom fondu su nam rekli da neće odustati od 635 dinara po akciji.

Ukoliko na berzi ne bude zainteresovanih za Daliju, po hitnom postupku će se doneti odluka da se preduzeće proda na tenderu, kažu u Akcijskom fondu.

Posle sastanaka u Agenciji za privtizaciju, radnici sumnjaju u dobre namere države.

"Ko će da kupi te akcije od 635 dinara? Da bi gospodin posle toga rekao Dalija je na vrlo lepom mestu, to je lep prostor, možda će neko treće lice dati dobre pare. U tom slučaju neće postojati ni radnici ni fabrika", kaže Vesna Mihajlović, radnica Dalije.

Inače, zaposleni u ovoj kompaniji među retkima su koji su zadovoljni većinskim vlasnikom.

Prosečna starost sto četvoro zaposlenih u Daliji je 49 godina, a većinu čine žene.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво