Читај ми!

"Sinergija 22" - kako do još većih prihoda i uspešne digitalizacije

Sektor informacionih tehnologija jedan je od najvažnijih izvoznih grana Srbije i očekuje se da će ove godine dostići 2,6 milijardi evra. Kako do još većih prihoda i uspešne digitalizacije, razgovaralo se na Konferenciji "Sinergija 22" održanoj u Beogradu.

Kroz uspešne primere iz prakse vodeći stručnjaci iz Srbije i regiona predstavili su nove modele poslovanja, rada, učenja, povezivanja i kupovine koji su tokom prethodne dve godine promenjeni zbog korone.

"Što se tiče samog srpskog tržišta mi vidimo da upotreba novih tehnologija svakim danom raste i želimo da to baš osnažimo sa željom da posebno određene grane industrije nastave u tom smeru digitalizacije", rekao je Milan Gospić, direktor Majkrosofta u Srbiji.

"Kada pogledamo kako danas izgledaju novi automobili, kako izledaju osnovne škole, kako komuniciramo sa profesorima, kako komuniciramo sa poslodavcima - sve kod nas postaje više i više digitalno. Ova kriza i ova pandemija je pomogla nama u IT industriji da ta digitalizacija uđe u još veći brzinu", kaže Dušan Milićević iz "Comtrade System Integration".

Domaći IT sektor prešao je početni nivo razvoja i sada se suočava sa sve ozbiljnijim zahtevima svetskog tržišta. Samo prošle godine, domaći startapovi privukli su preko 123 miliona evra investicija.

"Da bi ta genijalna tehnička ideja postala inovacija ona mora da ima svoje otelotvorenje u biznisu. Ta ideja, ta implementacija mora da generiše novu vrednost za nekog korisnika", kaže Dejan Cvetković iz Majkrosoftovog razvojnog centra u Srbiji.

Tehnološke inovacije poput unapređenja veštačke inteligencije i virtuelne realnosti u značajnoj meri unapređuju način na koji živimo i poslujemo. Stručnjaci su saglasni, ulaganje u digitalizaciju nije trošak već investicija.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво