Читај ми!

Stručna i finansijska podrška startapovima, nova prilika za timove u ranom razvoju

Naučnotehnološki park Beograd raspisao je treći poziv za program podrške startap timovima u najranijoj fazi razvoja. Program se sprovodi uz podršku Vlade Švajcarske uz saradnju tehnoloških parkova u Beogradu, Nišu i Čačku, pa startapovi u unutrašnjosti imaju potpuno iste finansijske i mentorske uslove kao da su u Beogradu. Prijave su otvorene do 28. decembra.

"Raising Start" je prvi program u Srbiji koji startapovima u najranijim fazama razvoja donosi i stručnu i finansijsku podršku za ubrzan razvoj inovativnih proizvoda i usluga i izlazak na globalno tržište.

Kroz prva dva poziva, 36 novoosnovanih startapova dobilo je stručnu i finansijsku podršku za ubrzan rast i razvoj.

"Imamo trougao, Ministarstvo i Švajcarska Vlada su potpisali memorandum o saradnji. Mi smo treća strana u trouglu koja to realizuje. Imamo mrežu tri naučno tehnološka parka gde se ovaj program proširio na celu Srbiju, dakle ne radimo ga samo za Beograd", navodi Gordana Danilović Grković, direktorka Naučno-tehnološkog parka Beograd.

Program je kreiran kroz projekat Tehnopark Srbija 2, kojim Vlada Švajcarske podržava dalji razvoj inovacija i tehnološkog preduzetništva u Srbiji.

"Švajcarska je podržala razvoj Naučnotehnoloških parkova od samog početka zajedno sa srpskim ministarstvom za nauku. Obezbedili smo sredstva za realizaciju celog projekta i za naučnotehnološke parkove u Nišu i Čačku. Veoma smo zahvalni srpskom Ministarstvu na podršci i saradnji", navodi Ričard Kohli, direktor Švajcarske kancelarije za saradnju u Srbiji.

Domaći startapovi samo prošle godine privukli su više od 123 miliona evra investicija.

"Samo kroz razvoj, transfer znanja i inovacija možemo da utičemo na naše društvo i možemo da utičemo na tehnološki razvoj čitavog društva", kaže dr Jelena Begović, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.

Uz obuke i mentorstvo, startapovi dobijaju i posebnu podršku u oblasti prava intelektualne svojine, a biće im omogućen i pristup savremenim inovacionim laboratorijama.

Prijave su otvorene do 28. decembra.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво