Читај ми!

Stopa inflacije dostigla 15 posto – koje mehanizme ima NBS za očuvanje finansijskog sistema

Milan Trajković iz Narodne banke Srbije ističe da je ceo svet suočen s ogromnim rastom troškovnih pritisaka. Srbiji su, navodi, na raspolaganju različiti mehanizmi u borbi protiv inflacije koja je dostigla 15 posto, i ona ih već sve i koristi. Pre svega se čuva stabilnost deviznog kursa i finansijskog sistema. Druga mera je povećanje referentne kamatne stope, a koliko će ona rasti u narednom periodu je, kaže, isključivo u rukama Izvršnog odbora Narodne banke Srbije s guvernerom na čelu.

Zvanična statistika kaže da je za namirnice u oktobru bilo potrebno izdvojiti za četvrtinu više novca nego u istom mesecu prošle godine. Stopa inflacije dostigla je 15 odsto i to je više od procena Narodne banke Srbije.

Milan Trajković ističe za RTS da je razloga za rast cena mnogo i da je ceo svet suočen s ogromnim rastom troškovnih pritisaka.

Tu se, objašnjava, radi o svim privrednim sektorima u celom svetu, pre svega  o energetskoj krizi i značajnom povećanju cene svih energenata.

Takođe, ukazuje i na ogroman rast cena različitih sirovina i materijala koji se koriste u industriji, poljoprivredi i građevinarstvu. 

"Što se tiče povećanja cene hrane, tu je čitav lanac proizvodnje problem. U čitavom lancu proizvodnje i trgovine je došlo do jako velikog porasta troškova. I u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji gde imamo višestruko povećanje cene đubriva, semenskog materijala, goriva. Imamo i prerađivačku industriju i oni su suočeni s velikim troškovima", objašnjava Trajković.

Dodaje da su i trgovinski lanci suočeni s ogromnim rastom troškova i oni, takođe, imaju problem i s energentima, transportom i radnom snagom. 

Poslednji faktor je tražnja i, kako ističe, prema svim podacima kojima raspolažu, ona u Srbiji raste, ne samo nominalno nego i količinski.

Očigledno je, ocenjuje Trajković, da imamo u ovoj situaciji ljude kojima ova inflacija nije problem.

Mehanizmi za borbu protiv inflacije 

Navodi da su Srbiji na raspolaganju različiti mehanizmi u borbi protiv inflacije i da ih već sve i koristi.

"Problem je što vi kao mala i otvorena ekonomija ne možete mnogo da utičete na ovaj problem. Možete da samo date sve od sebe da ga ublažite koliko je to moguće. Vidimo da je inflacija u svim zemljama značajno povećana. Čak i jedna Nemačka i mnogo snažnije zemlje od Srbije ne uspevaju da iz ovog problema izađu", kaže Trajković. 

Povećanje referentnih kamatnih stopa nije jedini mehanizam koji može da se primeni.

Pre svega, ističe, i dalje se čuva stabilnost deviznog kursa i finansijskog sistema i to se uopšte ne dovodi u pitanje. 

Druga mera je, naglašava, svakako povećanje referentne kamatne stope. Koliko će ona rasti u narednom periodu je, kaže, isključivo u rukama Izvršnog odbora Narodne banke Srbije s guvernerom na čelu.

"Dakle mi ne možemo da tvrdimo da li će biti povećanja i kolika će biti. Međutim, ono što je realno očekivati to je da određenih ipak povećanja referentne kamatne stope bude sve dok inflacija ne krene da opada", precizirao je Trajković. 

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво