Читај ми!

Tabakovićeva: Stabilnost tržišta osiguranja očuvana, premije porasle za 12 odsto

I u uslovima otežanog poslovanja zbog globalne neizvesnosti, stabilnost tržišta osiguranja kod nas je očuvana. Premije su u ovoj godini porasle za 12,2 odsto, izjavila je guvernerka Jorgovanka Tabaković, otvarajući Srpske dane osiguranja na Zlatiboru. Najveći rast beleži privatno zdravstveno osiguranje i osiguranje imovine.

Jorgovanka Tabaković rekla je da za prva tri tromesečja ove godine ostvaren pozitivan privremeni neto rezultat u iznosu od 5,8 milijardi dinara.

"Pokazatelj adekvatnosti kapitala, znatno je viši od zakonom propisane obaveze. Društva za osiguranje i reosiguranje, očuvala su vrednost investicionog portfolia. Obezbeđena su sredstva tehničkih rezervi za izvršenje obaveza po osnovu zaključenih ugovora o osiguranju", navela je Tabakovićeva.

Predsednica Upravnog odbora Udruženja osiguravača Srbije Ivana Soković istakla je da globalna inflacija i negativno uticala na osiguranje.

"Trend rasta šteta se vidi u gotovo svim vrstama osiguranja, počevši od zdravstvenih, zatim osiguranja od auto-odgovornosti motornih vozila, kao i osiguranja imovine", objasnila je Sokovićeva.

Prema njenim rečima, to nateralo osiguravače da koriguju tarife premija kako bi stabilizovali poslovne rezultate i sačuvali fondove za svoje osiguranike.

"Posmatrano samo u okviru industrije osiguranja ta inflacija je bila relativno niska negde oko 3 posto.Tako da možemo reći da se taj inflatorni pritisak još nije odrazio u punoj meri na sektor osiguranja", smatra profesor Ekonomskog fakulteta Saša Ranđelović.

Sa 149 evra po stanovniku izdvojenih za osiguranje Srbija je oko 60. mesta na Svetskoj listi zemalja. Približno smo rangirani i po udelu osiguranja u BDP-u.

Stručnjci kažu da se upravo po tom udelu meri stabilnost svake ekonomije.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво