Читај ми!

Odjeci "Vinske vizije" i u Albi, šta traži savremeni turista i može li Srbija to da ponudi

Vinski turizam zajedno sa gastronomijom daje jednu autentičnost turističkim destinacijama, a to je ono za čime današnji turisti najviše tragaju, kaže ministarka trgovine i turizma Tatjana Matić koja je učestvovala na konferenciji posvećenoj vinskom turizmu u italijanskoj Albi. Ističe da je "Vinska vizija" Otvorenog Balakana doprinela još većoj popularnosti Srbije i drugih balkanskih zemalja.

Publicitet sajma "Vinska vizija" u okviru inicijative "Otvoreni Balkan" prevazišao je regionalni okvir. Generalni sekretar Svetske turističke organizacije Zurab Pololikašvili rekao je na konferenciji posvećenoj vinskom turizmu u italijanskoj Albi da žele da učestvuju u organizaciji sajma vina i gastronomije u Srbiji sledeće godine.

Taj sajam bi prema njegovim rečima bio još veći, sa učesnicima iz celog sveta što bi doprinelo još većoj popularnosti Srbije i drugih balkanskih zemalja kao vinskih i gastronomskih destinacija, zašta potencijal nesumnjivo postoji.

Pored toga, ideja je i da se jedna od sledećih konferencija Svetske turističke organizacije održi upravo u Srbiji, verovatno na Mokroj Gori.

"Bila sam više nego iznenađena i pored toga bio je jedan upitnik 'Da li biste došli u Srbiju, da li biste izabrali Srbiju kao destinaciju za upoznavanje sa vinskim turizmom' i mnogi od ispitanika su odgovorili 'da', tako da je to još jedan podatak i za samu Srbiju jako značajan - motivacija da nastavimo da se bavimo vinskim turizmom jer je očigledno da zaista imamo jako puno potencijala i da nas u toj sferi zaista, ja mislim, čeka jedna velika ekspanzija i pojedinačno Srbiju, ali i regionalno", rekla je u Albi za RTS ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

Istakla je da je generalni sekretar vrlo zainteresovan i za promociju Dunava i takođe turizma, nautičkog turizma i Dunava kao turističke destinacije.

"Mislimo da je to još jedna jako bitna vest i takođe Dunav kao turistički potencijal i naša turistička destinacija nije dovoljno razvijen i mi želimo da radimo na tome zajedno sa Svetskom turističkom organizacijom i drago nam je da su i oni to prepoznali kao jedan od prioriteta", navela je Matićeva.

Ona je, kaže, napomenula da u okviru inicijative "Otvoreni Balkan" i vinskih puteva Otvorenog Balkana smatraju da ima prostora i za Republiku Bugarsku da se pridruži.

"Mi smatramo da je ta regionalna saradnja izuzetno važna i bitna i oni su takođe zainteresovani da razmotre učešće u tom našem projektu", rekla je ministarka.

Gastronomija pruža autentičnost turističkim destinacijama 

Na pitanje koji su naredni koraci, imajući u vidu da se vinski turizam pokazao kao vrlo isplativ, ministarka Tatjana Matić kaže da će se pojačati saradnja sa Ministarstvom poljoprivrede, a radiće se i na razvoju određene infrastrukture.

"Ono što je ja mislim ključno reći jeste da vinski turizam zajedno sa gastronomijom pre svega daje jednu autentičnost turističkim destinacijama, a to je ono za čime današnji turisti najviše tragaju i bez čega zapravo savremene turostičke destinacije ne mogu da računaju na veći broj turista. Prema tome, ako zaista želimo da budemo turistička destinacija koja će privlačiti i dalje ovako veliki broj turista mi moramo jednostavno zaista raditi na tome jer između ostalog vidimo da je tu ogroman potencijal koji mi posedujemo", istakla je Matićeva.

U ovoj godini zabeležen je dolazak tri miliona turista, ostvareno je preko 8,5 miliona noćenja.

"Dostigli smo već sada gotovo milijardu evra deviznog priliva, mi moramo razmišljati o godinama koje dolaze i u tim godinama dakle ono što će turisti tražiti biće autentičnost, gastronomija, vinski turizam, etno turizam, održivost, ekološki turizam i prema tome sve to će biti jedan paket koji će stvarati turistički proizvod koji će zaista biti prihvatljiv savremenom turisti i pre svega tržišno održiv. To je ono što Srbija ima da ponudi i ne samo regionalno, već i na daljim tržištima koja će se sigurno sledeće godine otvoriti", zaključila je ministarka Tatjana Matić.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво