Tender za RTB "Bor" u petak

Ministar ekonomije i potpredsednik Vlade Mlađan Dinkić izjavio je da će javni poziv za učešće u pretkvalifikacionom tenderu za Rudarsko topioničarski basen (RTB) "Bor" biti objavljen 11. jula u "Fajnenšl tajmsu" i u domaćim sredstvima informisanja.

Dinkić je rekao da će 30. septembar biti krajnji rok do kada će se znati ko se prijavio i ko je zainteresovan za RTB "Bor", a u zavisnosti od atraktivnosti prijavljenih kandidata, ići će se u dalje definisanje modela strateškog partnerstva sa državom.

Ministar je najavio i druge tendere koji će biti raspisani do kraja jula, uklljučujući "Prvu petoletku" iz Trstenika, za koju se tender ponavlja, Metanolsko sirćetni kompleks "Kikinda", "Mostogradnju" iz Beograda, Geneksove hotele na Kopaoniku i FAP iz Priboja.

"Tender za JAT bi trebalo da bude objavljen do kraja jula, a rok za podnošenje ponuda do kraja septembra ove godine", rekao je Dinkić na konferenciji za novinare u vladi Srbije i dodao da bi do kraja ovog meseca trebalo da bude izabran i savetnik za inicijalnu javnu ponudu za "Telekom".

Dinkić je najavio da će se promeniti model privatizacije "Galenike" i da će se ići na njenu tendersku većinsku privatizaciju. Do kraja oktobra bi trebalo da na aukciju bude izneto 350 preduzeća, a na tenderima ponuđeno 40 firmi.

Dinkić: Povećati cenu za NIS

Ministar Dinkić izjavio je da ostaje pri stavu da je gasni deo energetskog sporazuma sa Rusijom povoljan za Srbiju, a da je cena za NIS preniska.

Najavio je da će insistirati da se dobije adekvatna cena za NIS u direktnim pregovorima sa Rusima nakon ratifikacije sporazuma u Skupštini Srbije, kao i da postoji ideja da on vodi te pregovore.

Dinkić je ukazao da bi predmet pregovora trebalo da budu i investicije i cena za NIS, pošto ugovor ne precizira koja se tačno imovina prodaje i po kojoj ceni, istakavši da bi ugovor mogao biti izmenjen tako što bi bio prihvatljiv za obe strane, pa bi Srbija preuzela deo investicija u NIS, a Rusi povećali cenu za udeo koji kupuju.

Ranije je bilo najavljivano da bi Rusi za 51 odsto NIS-a trebalo da daju 400 miliona evra i još 500 miliona evra u investicije za modernizaciju NIS-a.

Dinkić je izjavio da  Ministarstvo ekonomije nije spremno da prihvati ustupke koncesionaru za izgradnju autoputa Horgoš-Požega i izrazio očekivanje da će taj ugovor biti raskinut.

Ministarstvo pre za to da se autoputevi u Srbiji grade iz klasičnih izvora finansiranja a ne putem koncesije, dodajući da će verovatno biti održan sastanak sa koncesionarem na kome bi trebalo da bude dogovoreno "da suštinski iskoristimo te projekte koji su do sada rađeni, a da se ugovor o koncesiji raskine".

Dinkić je zaključio da koncesionar nije ispunio ono što je potpisao, nije krenuo u radove, nije zatvorio finansijsku konstrukciju, što znači da nije sposoban da realizuje ugovor, napomenuvši i da vlada još nije dobila glavni projekat koncesije.

Sledeće nedelje intenziviranje pregovora sa Fijatom

Ministar ekonomije najavio je  da će početkom sledeće nedelje, na nivou saradnika, biti intenzivirani pregovori o strateškom partnerstvu Zastave i Fijata.

Pored investicije u samu fabriku, ulaganja u putnu infrastrukturu i ekologiju , kako  je naveo, trebalo bi da promeni "lični opis Kragujevca".

Ministar je dodao da ta investicija podrazumeva i lociranje 15 proizvođača komponenti za automobile u narednih godinu dana.

Dinkić je rekao da je još jedan svetski proizvođač automobila "poslao signal" da je spreman da razmotri proizvodnju u Srbiji i da će o tome biti vođeni pregovori u drugoj polovini avgusta ali nije kazao o kom proizvođaču je reč.

Za najveći investicioni projekat u turizmu Srbije izgradnja turističkog kompleksa na Staroj planini,   prijavile su se kompanije iz Nemačke i Austrije i naš "Energoprojekt", koji su spremni da u izgradnju turističkog kompleksa ulože oko 250 miliona evra, rekao je Dinkić .

Prioritet njegovog ministarstva u naredne četiri godine biti i modernizacija banja, koje neće biti privatizovane već će biti napravljen model zajedničkog ulaganja.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво