Читај ми!

Kreće izvoz mesa i mleka iz Srbije na tržište Saudijske Arabije

Uprava za hranu i lekove Saudijske Arabije odobrila je uvoz goveđeg mesa, mleka i mlečnih proizvoda iz Srbije. Vrata tog tržišta već su otvorili voćari i povrtari, a sada se posle više od 40 godina vraćamo sa mlekom i mesom. Još je važnije što se na ovaj način otvaraju vrata tržišta sa više od milijardu stanovnika.

Posle šest meseci pregovora, inspekcije delegacije iz Saudijske Arabije, priznati su naši veterinarski sertifikati. Praktično, kada srpska firma dogovori prodaju goveđeg i jagnjećeg mesa ili mleka sa kupcem iz Saudijske Arabije, već sutradan izvoz može da krene.

"Dakle, ja sam sada proizvođač mesa, prerađivač, danas sam se dogovorio, čuo sam se sa mojim partnerima u Saudijskoj Arabiji, zovem Upravu za veterinu i kažem ja sutra koljem životinje i spremam ih za izvoz za Saudijsku Arabiju. Oni pošalju svoju kontrolu te pošiljke i sutra se dobija sertifikat, papiri su već spremni. Imaju u svojim računarima, odnosno u dokumentaciji šta sve treba da popune od podataka i za 24 sata izvoz može da krene", objašnjava savetnik ministra poljoprivrede Goran Đaković.

Na tržištu Saudijske Arabije, između ostalog, naći će se i beli meki sir i sirni namazi.

"Nedavno smo imali predstavnike Saudijske Arabije ovde koji su se na licu mesta uverili da posedujemo najviše standarde u proizvodnji hrane i sertifikate, uključujući i halal, tako da smo mi praktično spremni za izvoz na njihovo tržište," navodi rukovodilac korporativnih poslova i komunikacija "Mlekare Šabac" Maja Bađan Georgijević. 

Procenjuje se da u Srbiji ima oko 1,7 miliona ovaca. Godišnje se proizvede oko 78.000 tona goveđeg mesa i oko 1,4 milijarde litara mleka što zadovoljava domaće potrebe sa viškovima za izvoz. To bi moglo da bude i više i bolje, smatraju u Privrednoj komori, kada bi se manji proizvođači povezali i organizovali.

"Nije dobro baš odustajati na samom početku zato što, mislim na kompanije, zato što treba primeniti halal standard, zato što treba obezbediti količine, kvalitet, nego baš raditi na tome, jer jednom kada se uspostave ti dobri spoljno-trgovinski aranžmani su vrlo vredni i korisni za naše farmere i za našu prerađivačku industriju", naglašava sekretar Udruženja za stočarstvo PKS Nenad Budimović.

Dozvole za izvoz su dobile tri mlekare i dve mesne industrije, koliko se i prijavilo.

"Ostavljena je mogućnost da se priključe i drugi zainteresovani izvoznici. Ukoliko se pojavi posao, recimo, za neku drugu mlekaru, ili za neku drugu mesnu industriju, sve što treba je da se jave našoj Upravi za veterinu", kaže savetnik ministra poljoprivrede Goran Đaković.

Prošle godine za Saudijsku Arabiju smo izvezli robu u vrednosti devet miliona dolara. Sa novim sporazumom očekuje se da se izvoz višestruko uveća, a zahvaljujući tome, kao i sporazumu sa Emiratima, da se otvore vrata i ostatka arapskog sveta - tržišta sa više od milijardu stanovnika.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво