Читај ми!

Srbija i Mađarska potpisale Memorandum o saradnji u oblasti obnovljivog vodonika

Ministarka rudarstva i energetike, Zorana Mihajlović potpisala je s mađarskim ministrom tehnologije i industrije Laslom Palkovičem, Memorandum o razumevanju u oblasti obnovljivog vodonika. Istakla je, da je vodonik prepoznat kao obnovljivi izvor energije i da će biti sastavni deo nove strategije razvoja energetike Srbije.

Zorana Mihajlović je naglasila da Srbija i Mađarska imaju odlične političke i bilateralne odnose i da je naš važan trgovinski partner, treći po razmeni od zemalja EU, a šesti ukupno, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike..

To je, ističe, dobra osnova za unapređenje saradnju i u oblasti energetike, gde se Srbija nije  zaustavila samo na snabdevanju gasom, već želi da s Mađarskom radi zajedno i u procesu energetske tranzicije.

"Verujemo da Mađarska može da nam pomogne da u tom procesu budemo još efikasniji. Bez obzira na sve što se dešava, i na energetsku krizu u Evropi i svetu, nema sklanjanja od energetske tranzicije jer je to korak i ka većoj energetskoj bezbednosti", ocenila  Mihajlovićeva posle potpisivanja Memoranduma.

Istakla je da u novim zakonima iz oblasti energetike zeleni vodonik prepoznat kao obnovljivi izvor energije i da će biti sastavni deo nove strategije razvoja energetike Srbije.

"Memorandum koji smo potpisali je osnova da razmenjujemo dokumente iz ove oblasti i da razgovaramo o potencijalnim zajediničkim projektima. Ponosni smo što već stvorili u Srbiji zakonske uslove za korišćenje vodonika i nadam se da ćemo moći u narednom periodu i konkretnije moći da predstavimo prednosti korišćenja vodonika", rekla je Mihajlovićeva.

Palkovič: Energetska nezavisnost ključno pitanje

Laslo Palkovič je rekao da su pitanja dostupnosti, pristupa i cena energije danas ključna pitanja u svetu, a da je njima pridodato i pitanje energetske nezavisnosti.

Istakao je da oblast za koju je danas potpisan memorandum obuhvata važna pitanja kao što su proizvodnja, skladištenje i transport vodonika, te da je Mađarska, koja već ima određena iskustva, spremna da sa Srbijom podeli svoje strategije i propise, kao investicione planove i projekte.

Ministri su podsetili na ostvarenu dobru saradnju u resoru transporta i saglasili se da očekuju da se uspešna saradnja nastavi i u oblasti energetike.
 
Potpisivanju Memoranduma prethodio je sastanak delegacija dva ministarstva, kojem je prisustvovao i ambasador Mađarske u Srbiji Atila Pinter.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво