Читај ми!

Sijarto u Moskvi, Mađarska traži još gasa

Mađarska traži od Rusije dodatnih 700 miliona kubnih metara prirodnog gasa. Ministar spoljnih poslova Peter Sijarto: Želimo da obezbedimo gas za sve mađarske porodice. Lavrov: Razmotrićemo...

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da će Moskva razmotriti mađarski zahtev za kupovinu dodatnih 700 miliona kubnih metara prirodnog gasa.

Izjava Lavrova usledila je posle razgovora sa mađarskim ministrom spoljnih poslova i trgovine Peterom Sijartom, koji će se u Moskvi sastati sa još nekoliko ključnih zvaničnika vlasti, uključujući zvaničnike ministarstava energetike i trgovine.

"Uprkos složenoj međunarodnoj situaciji i želji nekih naših partnera da sankcijama dodatno pritisnu Rusiju, naša saradnja se nastavlja", rekao je Lavrov, navodeći da je spoljnotrgovinska razmena dve države, tokom poslednjih 12 meseci, porasla za četvrtinu.

Sijarto je pak naveo da je u Moskvu došao kako bi obezbedio dovoljno gasa za sve mađarske porodice.

"Dva su razloga zašto sam u Moskvi: da mimo ugovorenih količina kupimo još 700 miliona kubnih metara gasa od Rusije i da kažemo da što pre treba da zavlada mir, jer je rat veoma loš", rekao je Sijarto u obraćanju novinarima u Moskvi.

On je dodao da Mađari svakodnevno gledaju tragične posledice rata u susedstvu i da je potrebno da se sukobi što pre okončaju. "Mi ne želimo da se svrstavamo blokovski, želimo da Istok i Zapad sarađuju", naglasio je Sijarto.

Mađarski ministar rekao je da je ta zemlja uskladištila već 27,3 procenata godišnjih potreba gasa, ali da želi da kupi još 700 miliona kubnih metara od ruskih partnera kako bi osigurala snabdevanje domaćinstva i privrede.

"Svidelo se to nama ili ne, činjenica je da bez ruskih izvora ne bismo mogli da kupimo te količine gasa na drugom mestu", naveo je Sijarto.

Dodao je da se pripremaju prijemni kapaciteti za dotok dodatnih 20 miliona kubnih metara gasa iz pravca Slovačke i Austrije.

"Nama je potrebno da pregovori budu brzo završeni, jer grejna sezona počinje 15. oktobra", rekao je Peter Sijarto.

Poseta mađarskog ministra spoljnih poslova Moskvi usledila je svega dan pošto je Evropska unija predstavila plan štednje gasa koji predviđa smanjenje potrošnje za 15 odsto.

Rezerve prema uspehu ovog plana iznele su Poljska, Italija i Mađarska, dok su vlasti u Španiji i Portugaliji odmah odbacile ovaj predlog.

четвртак, 18. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво