Читај ми!

Kod Pirota počeli radovi na regulacionoj stanici gasovoda Niš–Dimitrovgrad

Izgradnja gasovoda Niš–Dimitrovgrad počela je 1. februara, a danas su počeli radovi na regulacionoj stanici. Dužina interkonekcije na teritoriji Srbije je 109 kilometara. Šef delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre rekao je da EU obezbeđuje gotovo pedeset miliona evra donacija i 25 miliona kredita EIB za taj projekat. Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, istakla je da je to strateški važan projekat za energetsku bezbednost i jedan od trenutno najvažnijih u Srbiji.

Zorana Mihajlović je navela da je Srbija mala zemlja koja je geostrateški dobro pozicionirana, što ju je, kako je ocenila u nekim momentima kroz istoriju i te kako koštalo, ali da ta pozicija može da joj donese i određene prednosti, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

"Jedna od njih je da budemo tranzitna ruta u energetici i saobraćaju. Nismo slučajno završili istočni i južni krak Koridora 10, tako i u energetici želimo da budemo tranzitna ruta i da imamo dovoljne količine energije i da ne budemo u poziciji da zavisimo od jednog pravca dotoka gasa ili dobavljača", rekla je Mihajlovićeva obilazeći gradilište gasovoda Niš-Dimitrovgrad, na kojem su danas počeli radovi na merno regulacionoj stanici.

Podsetila da je Srbija izgradila gasovod Balkanski tok i dobila još jedan pravac snabdevanja gasom, ali da i dalje imamo samo jednog dobavljača.

"Jedan dobavljač, ma ko to bio, nije dovoljan da budemo cenovno i energetski bezbedni i zbog toga je ova interkonekcija važna. Pregovaramo s Azerbejdžanom da sledeće godine od njih dobavljamo gas i očekujem da ćemo imati dodatnu sigurnost kad na jesen iduće godine ovaj gasovod bude završen", rekla je Mihajlovićeva.

Dodala je da su zajedničkim radom svih učesnika u projektu prevaziđeni određeni problemi koji su nastali kao posledica rata u Ukrajini, te da će potrebna oprema stići na vreme.

Takođe, navela je da Ministarstvo, zajedno sa Gradom Nišom i Ministarstvom finansija, radi na rešavanju pitanja u vezi s eksproprijacijom.

Žiofre: EU će nastaviti podršku Zapadnom Balkanu i Srbiji

Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre rekao je da će novi gasni interkonektor diverzifikovati snabdevanje gasom i značajno povećati količinu gasa dostupnog industriji i domaćinstvima i obezbediti čistiju životnu sredinu.

Zahvaljujući tom projektu, Srbija će biti manje zavisna, a njena privreda otpornija, uz dodatni izvor energenata.

"EU obezbeđuje gotovo 50 miliona evra donacija i 25 miliona kredita EIB za ovaj projekat, potvrđujući našu posvećenost da podržimo energetsku bezbednost Srbije i prelaz sa uglja na energetske izvore koji manje zagađuju", rekao je Žiofre. 

Ukazao je da je ruska agresija na Ukrajinu stvorila nove energetske izazove i pokazala da Rusija nije pouzdan snabdevač energijom.

"EU će nastaviti podršku zapadnom Balkanu, uključujući Srbiju, u ovim teškim vremenima kroz dalje poboljšanje energetske infrastrukture, a takođe i kao deo EU Repower mehanizma", poručio je Žiofre.

Načelnica Pirotskog okruga Dragana Tončić rekla je da veruje da će se dinamika projekta poštovati i da će gasovod biti završen u roku, ističući da je on važan ne samo za sigurnost snabdevanja već i za smanjenje emisije štetnih gasova.

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić rekao je da do pre nekoliko godina Pirot nije imao završen ni saobraćajni koridor, koji je danas u funkciji, a da će sada dobiti i novi gasovod koji je veoma važan za razvoj grada, a posebno za industriju.

Izgradnja gasovoda Niš–Dimitrovgrad počela je 1. februara 2022, a dužina interkonekcije na teritoriji Srbije iznosi 109 kilometara.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво