Читај ми!

Potpisan sporazum o izgradnji auto-puta od Beograda do Temišvara

Srpska i rumunska strana potpisale su sporazum o utvrđivanju detalja za povezivanje auto-puta Beograd–Vatin i auto-puta Temišvar–Moravica. Time je načinjen prvi korak ka uspostavljanju veze između Srbije i Rumunije direktnim povezivanjem. Početak radova najavljen je za 2024. godinu, a vrednost projekta koji bi trebalo da bude završen za tri godine je oko 450 miliona evra.

Putni pravac Beograd–Pančevo–Vršac–Vatin do granice sa Rumunijom, predstavlja deo poprečne veze između dva usvojena evropska koridora, čijim bi se osavremenjivanjem stvorili povoljniji uslovi za drumski saobraćaj između Temišvara i luke Bar.

Dužina trase na srpskoj strani je oko 65 kilometara, a procenjena vrednost projekta oko 450.000.000 evra. Početak radova planiran je za 2024. godinu, a rok za završetak 2027. godina.

Rumunska strana treba da izgradi 73 kilometra auto-puta.

"Od 2016. godine i nešto ranije postoji snažna volja da Beograd, ali i Pančevo i Vršac, povežemo sa Temišvarom. U Vladi RS imate snažnog prijatelja i naša strateška odluka je da ovaj projekat izvedemo do kraja. Želeo bih na ovom mestu da istaknem veliku zahvalnost za podršku Rumunije principima međunarodnog prava i teritorijalnog integriteta Republike Srbije", rekao je ministar građevinarstva, infrastrukture i saobraćaja Tomislav Momirović.

Ministar je rekao i da će, izgradnjem auto-puta od Beograda do Temišvara moći da se stigne za sat vremena.

Ministar transporta Rumunije Sorin-Mihai Grindeanu rekao je da je potpisivanje memoranduma jako bitno zato što se prelazi iz jedne etape u drugu – na početku je bilo reči o gradnji brze saobraćajnice, a sada je reč o izgradnji najmodernijeg auto-puta.

Izrazio je uverenje da će se tokom naredne godine odlučiti ko će graditi auto-put i dodao da je reč o evropskom finansiranju.

 

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво