Читај ми!

"Ruski Davos" - uprkos zabrani učestvuje i predsednik američke privredne komore

"Nove prilike u novom svetu" slogan je ovogodišnjeg ekonomskog foruma koji se četvrt veka održava u Sankt Peterburgu. Rat u Ukrajini bitno je izmenio spisak učesnika - na njemu nema zapadnih predstavnika. Prilike za ekonomsku saradnju i povezivanje traže se najviše u regionima Azije, Bliskog istoka i državama nekadašnjeg Sovjetskog Saveza. Na saradnju sa istočnim partnerima računa i Srbija koju na forumu predstavlja ministar zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović.

Poziv za učešće na "ruskom Davosu" poslat je na 190 adresa. Odazvala se polovina, podaci su organizatora. Manju gužvu u odnosu na prošlu godinu pripisuju i tome što je put do Rusije otežan zabranom letova iz brojnih zemalja.

Najviše predstavnika prošle godine imale su Amerika i Katar koji je bio zemlja partner. Ovogodišnji partner foruma je Egipat, a Sjedinjene Države odlučile su da bojkotuju forum u Sankt Peterburgu.

Biznis ispred politike stavio je predsednik Američke privredne komore u Moskvi koji je došao uprkos zabrani. Kaže da je za 30 godina života u Rusiji naučio da ne paniči u kriznim situacijama, a u tome mu pomažu i brojevi. Od početka rata, navodi, tek 12 odsto američkih kompanija napustilo je Rusiju, četiri odsto o tome razmišlja.

"Gotovo 85 odsto kompanija ostaje, neke smanjuju obim poslovanja, ali ga neke uvećavaju. Tako da je situacija u Američkoj privrednoj komori u Rusiji raznolika, a mi smo tu da pomognemo svima. Pokušavamo da redovno informišemo članice o tome kako na njihovo poslovanje utiču ruski propisi i zakoni i da li su pogođene sankcijama", ističe predsednik Američke privredne komore u Rusiji Robert Ejdži.

Za 67 odsto uvećana trgovinska razmena Srbije i Rusije 

Sankcije Ruskoj Federaciji nije uvela Srbija. Tokom prva četiri meseca ove godine trgovinska razmena dve države uvećana je za 67 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Razlog je uvoz energenata, sirovina i mineralnog đubriva iz Ruske Federacije.

Forum je bio prilika za razgovore sa nekoliko ruskih ministara o daljoj saradnji.

"Sve vezano za poljoprivrednu proizvodnju, proizvodi iz mašinogradnje, nove tehnologije, inovacije i IT sve to nam ova saradnja omogućava. Dolazi nam teška godina, energetski teška za celu Evropu, i pitanje niske cene elektroenergije, pitanje snabdevanja gasom, ugljem, naftom - biće od primarnog značaja za svaku evropsku zemlju i Srbija je zahvaljujući ličnim odnosima predsednika Vučića i bratskim odnosima sa ruskim narodom možda u najboljoj poziciji u Evropi za ovu zimu i za sledeće zime", rekao je ministar Popović.

Ministar industrije i trgovine Ruske Federacije Denis Manturov rekao je da RF računa na realizaciju dogovorenih projekata u oblasti mašinske proizvodnje, dostavljanja vagona i avio-tehnike.

"Verujemo u obostranu korist i na Srbiju gledamo kao na pouzdanog partnera u Evropi", poručio je Manturov.

Iako je bitno uticao na rusku i svetsku ekonomiju, rat u Ukrajini nije dominantna tema Peterburškog foruma. U rodni grad sutra stiže Vladimir Putin koji će se, tradicionalno, obratiti na plenarnoj sednici.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво