Čekanje na ratifikaciju, gubitak za Srbiju

Svaki dan koji se izgubi u čekanju na ratifikaciju energetskog aranžmana sa Rusijom, znači gubitak za Srbiju, rekao je zamenik direktora "Gaspromnjefta" Dmitrij Mališev.

Mališev je rekao da se nada skoroj ratifikaciji Sporazuma o energetskoj saradnji Srbije i Ruske Federacije.

"Možda već u julu. Mi se nadamo skoroj ratifikaciji i odmah posle toga bićemo spremni da pristupimo usaglašavanju ugovora o kupoprodaji NIS-a i njegovom zaključivanju. Ja mislim da taj rok posle ratifikacije može da traje od tri do četiri nedelje", rekao je zamenik direktora "Gaspromnjefta".

"Već pet meseci je prošlo od potpisivanja Sporazuma u Moskvi, a za to vreme moglo je mnogo da se uradi na rekonstrukciji NIS-a", podsetio je Mališev.

"Mi nikad nismo bolje stajali, cena nafte svaki dan raste na svetskom tržištu, naši prihodi stalno rastu, ali za Srbiju svaki dan znači gubitak", rekao je zamenik direktora "Gaspromnjefta".

U razgovoru sa novinarima i urednicima ekonomskih redakcija u Beogradu, Mališev je naglasio da će se "Gaspromnjeft" pridržavati onoga što je "ispregovarano i potpisano u energetskom sporazumu" i precizirao da to znači da će ta firma platiti za 51 odsto kapitala NIS-a, 400 miliona evra, i u rekonstrukciju i modernizaciju uložiti oko 500 miliona evra.

Preuzimanje 51 odsto kapitala NIS-a znači da će "Gaspromnjeft" preuzeti proizvodnju, preradu i prodaju naftnih derivata na tržištu i to u stanju u kakvom je ta kompanija bila na dan 1. januara 2008. godine, rekao je Mališev.

"Spremni smo da počnemo sa rekonstrukcijom i modernizacijom NIS-a dan posle ratifikacije energetskog aranžmana u Srbiji... Rekonstrukcija bi mogla da se završi za tri do četiri godine, ali bi do 2010. rafinerije NIS-a mogla da budu rentabilne i proizvode kvalitetno i konkurento", rekao je Mališev.

Naveo je da bi "rekonstrukcijom NIS-a bio povećan kapital te kompanije, a to automatski znači i veću cenu akcija koje poseduje država Srbija".

Mališev je naveo da je Vlada Srbije, potpisivanjem ugovora, preuzela na sebe obavezu da najkasnije do polovine 2010. godine liberalizuje tržište naftnih derivata.

Sporazum o energetskoj saradnji Srbije i Ruske Federacije potpisan je u Moskvi, 26. januara 2008. godine, u prisustvu tadašnjeg predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina, predsednika i premijera Srbije Borisa Tadića i Vojislava Koštunice.

Sporazum podrazumava saradnju u oblasti izgradnje magistralnog gasovoda, podzemnog skladišta gasa u Banatskom Dvoru i u modernizaciji NIS-a.

Energetski sporazum trebalo bi da ratifikuje novi saziv Skupštine Srbije.

To je bio deo predizbornih obećanja, a i proteklih dana neki poslanici vladajuće većine najavili su da će ratifikacija tog dokumenta biti među prvim tačkama dnevnog reda skupštinskih sednica.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво