Pad oba indeksa na Beogradskoj berzi

Na Beogradskoj berzi zabeležen je novi, visok pad oba berzanska indeksa, dok je promet akcija bezmalo prepolovljen.

Indeks BELEX 15 izgubio je 3,35 odsto pređašnje vrednosti i zaustavio se na 1.619,69 indeksnih poena, a opšti indeks BELEX line je opao 2,35 procenata i pozicionirao se na 2.860,67 indeksnih poena, saopštila je Berza.

Promet akcija preduzeća je u trgovini spao na nešto više od 294,4 miliona dinara, sa oko 542 miliona ostvarenih juče , mada je broj transakcija porastao sa 278 na 404.

Strani investitori su danas uvećali svoje učešće u ukupnom prometu na 42,97 odsto, sa jučerašnjih nešto manje od 18 procenata.

U prodaji akcija strani investitori učestvovali su sa 36,24 odsto, a u kupovini sa bezmalo 50 procenata.

Na vrhu liste dobitnika na berzi je Vital iz Vrbasa.

Akcije te firme su poskupele osam odsto. Sledi kompanija Dunav osiguranje sa porastom cene hartija od 2,80 i Univerzal banka - 1,62 odsto.

Najveći pad cene akcija imala je kragujevačka Kredy banka, čije deonice su pojeftinile za 17,62 odsto.

Među gubitnicima su Tigar iz Pirota, jer su hartije te kompanije pale za 9,12 odsto i Politika AD sa padom vrednosti akcija od 8,57 odsto.

Prema ostvarenom prometu akcija na prvom mestu je Univerzal banka, sa sumom od 117.397.257 dinara.

Na drugom mestu, prema visini ostvarenog prometa, je bila AIK banka iz Niša sa 66.781.309 dinara, a sledi beogradski Imlek sa prometom od 33.328.390 dinara.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво