Читај ми!

Kandić: U četvrtak uredba o namirnicama i ceni šećera, kalkulanti će biti kažnjeni

U novoj uredbi Vlade Srbije, koja sutra stupa na snagu, biće izjednačene cene kilograma šećera u svim pakovanjima. Ići će se na pojeftinjenje pakovanja od 5, 10, 25 i 50 kilograma, odnosno cena kilograma šećera u tim pakovanjima izjednačiće se sa cenom pakovanja od jednog kilograma. Očekujem da će cena biti 89,99 dinara, kaže državni sekretar Ministarstva trgovine Uroš Kandić.

Kandić ističe da će samo danas biti distribuirano 260 tona šećera.

"Kada je velika razlika u ceni pakovanja od kilogram i ostalih pakovanja, i do 50 procenata, očekivano je da imamo pokušaj špekulacije i na strani proizvođača i kod trgovaca, nažalost i kod potrošača", objašnjava državni sekretar.

Prema njegovim rečima, već dva puta u poslednjih sedam dana kod jednog proizvođača ne radi pakerica od jednog kilograma.

"Utvrdiće se da li je to zloupotreba, odnosno da li se desilo slučajno ili namerno. Imamo mogućnost da se špekulacijom bave i trgovci. Tržišni inspektori su, sa kolegama iz poljoprivredne inspekcije, na terenu u Zapadnoj Srbiji imali dojavu da je jedan veletrgovac drži šećer na lageru i čeka veću cenu. Treća stvar je kod potrošača. Prosečna potrošnja po domaćinstvu je dva kilograma mesečno i nema potrebe da se kupuje po 20,30 kilograma, jer će na taj način samo dodatno da izazovu nestašicu", ističe Kandić.

Poručuje da će kalkulanti biti kažnjeni kada se utvrdi činjenično stanje. Inspekcija će pokrenuti postupke koji treba da se pokrenu pred sudovimaa negde će biti izrečene mandatne kazne.

Državni sekretar ističe da Vlada nije odmah ograničila cene velikih pakovanja zato što je, kada su ograničene cene osnovnih životnih namirnica, bila je potreba za tim i nisu hteli da idu širokim zahvatom da ne bi ugrožavali stabilnost proizvodnje šećerne industrije i svih ostalih.

Prema njegovim rečima, da bi zaštitili potrošača i kućni budžet domaćinstava, opredelili su se da ograniče cenu samo kilogramskog pakovanja šećera.

"U međuvremenu od 15. novembra do danas izdešavalo se mnogo toga i sve je to uticalo da cena šećera od jednog kilograma ostane zamrznuta na 80-90 dinara, a da kod ostalih pakovanja, zbog stanja na svetskim tržištima, inflatornih pritisaka, rasta cena sirovine i ostalih imputa dođe da je cena kilograma u ostalim pakovanjima 130-140 dinara, negde i više", naglašava Uroš Kandić.

Dodaje da je to uzrokovalo ovakvu situaciju da jedan određen broj, ne samo građana, krene da kupuje previše šećera u pakovanju od kilogram, već i određen broj pekara, poslastičara, restorana, pčelara, voćara.

To je, naglašava Kandić, izazvalo pritisak na maloprodaju i dovelo do ovoga što se sada dešava. Naša tri najveća trgovinska lanca su za prvih 20 dana maja za više od 100 procenata povećali prodaju šećera u odnosu na maj prošle godine.

Državni sekretar Ministarstva trgovine ne očekuje nestašice drugih proizvoda kojima su ograničene cene, kao što su ulje i brašno.

"Ne očekujem da se to desi zbog toga što je cena pakovanja brašna od kilogram skuplja nego brašno u rinfuzu. U toku je intervencija države, odnosno prikupljanje prijava od strane Ministarstva gde se pekari prijavljuju za subvencionisano brašno iz robnih rezervi tako da ne očekujem da u tom segmentu dođe do nestašica ni kada je u pitanju ni brašno ni suncokretovo ulje", smatra Kandić.

Poručuje da je Srbija poljoprivredna zemlja, da ima dovoljnu količinu žitarica i ostalih proizvoda tako da će se voditi računa i balansirati da se teret krize ne svali preko leđa potrošača.

четвртак, 18. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво