Читај ми!

Poljoprivrednici na mukama – rast cena i sve duži rok isporuke mehanizacije

Distributeri poljoprivredne mehanizacije u proteklih godinu dana morali su da povećaju cene za oko 30 odsto, navode iz Udruženja uvoznika poljoprivredne mehanizacije. Rast cena se nastavlja, a sve je duži rok za isporuku nove mehanizacije. Na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, poljoprivrednicima se jedino garantuje cena za izloženi traktor.

Obnova poljoprivredne mehanizacije je jedna od najznačajnijih tema među poljoprivrednicima na sajmu. Univerzalni traktori srednje snage do 100 kilovata se najviše traže, ali zbog čestih poskupljenja prosečno domaćinstvo ne može da ga kupi bez zaduživanja, smatra poljoprivrednik Zoran Važić.

"Može na kredit nekako. Eto tako, teško je ovako sa kešom, teško", kaže Zoran Važić i dodaje da su cene više za deset hiljada nego prošle godine. 

Rok za isporuku novog traktora je sa dva produžen na najmanje šest meseci. Razlog je što komponente do proizvođača stižu sa raznih strana sveta. Transport delova koji je ranije išao preko Ukrajine sada mora alternativnim putevima.

"Kad vam fali tabla, recimo kontrolna tabla ili kada vam fali neki jedan deo, vi ne možete traktor da sklopite i ne možete ga tako isporučiti. Međutim, bilo je slučajeva da su neki dobavljači isporučivali traktore bez određenih komponenata, čisto da bi ih isporučili, ispoštovali rok, a onda kasnije ugrađivali nakon dva-tri meseca to što je falilo", kaže Aleksandar Švonja, distributer poljoprivredne mehanizaije.

Poljoprivredni sajam je i mesto za prikazivanje novih ideja. Gajenje šipka je jedna od njih. Ova biljka ima puni ekonomski efekat ako se preradi.

"Može da se zaradi dvostruko ili trostruko više i to je ono što u stvari treba da motiviše sve ljude koji se bave bilo kakvom proizvodnjom voća ili povrća. I jedna četvoročlana porodica može sasvim lepo da ubira prihod konkretno kad je reč o šipku", kaže Igor Petrović, prerađivač šipka iz Mladenovca.

Tokom sajma će u okviru stručnih skupova biti predstavljene nove tehnologije u razvoju poljoprivrede, tehnološke inovacije i digitalizacija u poljoprivredi.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво