Читај ми!

Mihajlović: Srbija redovno dobija gas, ali smo spremni za svaku situaciju

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović kaže za RTS da tranzit gasa preko Bugarske ide sasvim normalno, ali da je Srbija spremna za svaku situaciju. Srbija ima u podzemnom skladištu gas za više od mesec dana, nabavila je i mazut, a ruski partner može gas da pošalje i preko Mađarske, objasnila je Mihajlovićeva.

Zorana Mihajlović je u Dnevniku RTS-a izjavila, povodom obustave isporuka ruskog gasa Poljskoj i Bugarskoj, da Srbija redovno dobija svoje količine.

"Bugarima jeste obustavljeno, ali tranzit ide sasvim normalno, što ne znači da nismo spremni na svaku situaciju", napominje Mihajlovićeva.

Juče su iz Bugarske stizale oprečne izjave premijera i ministra energetike oko tranzita za Srbiju. Premijer kaže da će se razmotriti tranzit, a ministar da se neće zaustavljati.

"Neće se dirati tranzit bar za sada. Uvek možemo da očekujemo takvu situaciju. Mi smo za to spremni", ističe ministarka.

Ako se to desi, navodi, Srbija ima u podzemnom skladištu gasa za više od mesec dana, zatim supstituciju gasa, najčešće mazut, a ako baš dođe do situacije da ničega nema, postoji mogućnost ograničenja isporučenih količina.

Takođe, objasnila je, ruski partner može gas da pošalje i preko Mađarske. "Srbija je spremna za svaku vrstu scenarija", poručila je ministarka energetike.

"Radimo na pripremi za zimsku sezonu, koja neće biti laka nikome u Evropi, posebno ne državama koje su 100 odsto zavisne od ruskog gasa, kao što smo mi. Razmatramo i alternativne rute, postoje slobodni kapaciteti Transgasa u Balkanskom toku od oko 10 odsto, što je blizu polovine naše godišnje potrošnje. Bulgartransgas ima slobodne kapacitete i turski operator može da transportuje te količine, koje će biti dovoljne za našu stabilnost", kaže Mihajlovićeva.

Koliko Srbija ima gasa u rezervi

Što se tiče rezervi, navodi da sa ruske strane imamo za 24 dana, a sa srpske za 21,2 dana.

"Imamo mi svega dovoljno, ova država je prethodnih godinu dana ozbiljno radila, nabavila mazut, i TNG i benzin, ali mi sami moramo da razmislimo. Ovo nije normalna situacija. Moramo da povedemo računa. Nama i dalje rade toplane, a vuku možda i jedan milion kubnih metara gasa", ukazuje Mihajlovićeva.

Smatra da to treba staviti u podzemno skladište i da svako mora da učestvuje u racionalizaciji i štednji. 

"Još se rade analize o ograničenju cene gasa"

Država je ograničila cenu gasa za privredu do 1. maja na novembarskom nivou. Upitana hoće li se menjati uredba, ministarka kaže da se još rade analize.

"Na vreme ćemo reći ako budemo produžavali, verovatno da dâ. Ne bih da sada govorim jasno da li ćemo produžiti uredbu. Tek ćemo razgovarati i nakon analiza doneti odluku", kaže Mihajlovićeva.

O ceni struje: Ovo nije pitanje plata, već opstanka EPS-a

Cene struje u Evropi rastu, dok privreda u Srbiji ima ograničenu cenu do juna.

"Srbija ima najnižu cenu elekrične energije u Evropi, nije realno da imamo ovu cenu, moramo da je uskladimo da to bude održivo i da EPS iz krize izađe na nogama, a ne na kolenima", rekla je Mihajlovićeva.

Ministarstvo, ističe, stoji uz EPS i smatra da su njihovi zahtevi realni.

"Ovo nije pitanje plata, već opstanka EPS-a", poručila je ministarka energetike.

Mihajlovićeva je, povodom navoda o malverzacijama u EPS-u, rekla da Ministarstvo ne može da ih proverava, ali da je podnelo dve krivične prijave i da nadležni organi to moraju da reše.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво