Kinezi ulažu u "Kostolac"

Predstavnici EPS-a, kostolačke termoelektrane i kineske nacionalne energetske kompanije potpisali predugovor o rekonstrukciji "Kostolca", vredan 1,251 milijardu dolara. Kineski partner učestvuje u projektu sa oko 85 odsto ukupnih sredstava.

Generalni direktor "Elektroprivrede Srbije" Dragomir Marković, predstavnik kineske elektroenergentske kompanije Simek Đin Čunšeng i direktor termoelektrane "Kostolac" Dragan Jovanović potpisali su predugovor za realizaciju paketa projekta za "Termoelektranu Kostolac B", čija je ukupna vrednost 1,251 milijardu dolara.

Paket čine projekti revitalizacije dva postojeća bloka B1 i B2 termoelektrane u Kostolcu, od po 350 megavata, odsumporavanja ta dva bloka, kao i projekat povećanja kapaciteta površinskog kopa "Drmno" na 12 miliona tona lignita godišnje, sa izgradnjom novog bloka B3, po sistemu "ključ u ruke".

"Kada je reč o revitalizavciji postojećih blokova, oni kroz te projekte, koji će prvi krenuti, obezbeđuju, takođe dodatni kapacitet do 100 megavata", kaže Marković.

Potpisani predugovor predviđa da se 85 odsto posla finasira iz kredita koji će se realizovati preko Kineske Eksim banke. Rok otplate je 15 godina sa fiksnom kamatom koja, kažu, neće biti veća od 3 odsto godišnje.

Ministar rudarstva i energetike Petar Škundrić je na konferenciji za novinare ocenio da je reč o jednom od najvećih investicionih zahvata u predstojećem investicionom ciklusu u oblasti energetike u Srbiji i naglasio da taj projekat treba da unapredi stratešku saradnju između Srbije i Kine.

Ministar je rekao da se predugovor oslanja na Sporazum o ekonomskoj saradnji Srbije i Kine, koji su prošle godine u Pekingu potpisali predsednici dveju zemalja.

Škundrić je napomenuo da će u naredna dva meseca biti izvršene sve neophodne pripreme za potpisivanje komercijalnog ugovora sa kineskim partnerom.

Izrazio je očekivanje da će realizacija projekata u Kostolcu početi u toku ove godine.

Prekretnica u odnosima Kine i Srbije  

Ambasador Narodne Republike Kine u Srbiji Vei Jinghua je izjavio da realizacija projekta u Kostolcu predstavlja prekretnicu u odnosima dve zemlje.

Postoji veliki potencijal za saradnju Srbije i Kine u oblasti energetike, a ovaj projekat samo predstavlja početak te saradnje i dodao da će kineska ambasada u Beogradu podržati sva kineska preduzeća koja žele da investiraju u Srbiji, smatra kineski ambasador.

Predstavnik Kineske kompanije Cimek Đin Čunšeng rekao je da će ta kompanija nastaviti da radi na finalizaciji ugovora, kako bi u što kraćem roku pribavila neophodna sredstava i započela realizaciju projekta.

Istakao je da je ta kineska kompanija jedna od najjačih u svetu u oblasti elektroenergetike. Ukupan instalisani kapacitet u Kini za koji je zaslužna iznosi oko 850.000 megavata, dok je instalisala i više od 10.000 megavata van granica Kine.

Direktor "Kostolca" Dragan Jovanović naveo je da je potpisivanje predugovora od nemerljivog značaja za to privredno društvo i napomenuo da će većinski deo poslova na realizaciji projekta izvoditi domaće kompanije, a 49 odsto radova kompanije iz inostranstva.

Prema njegovim rečima, na taj način stvara se jedna efikasna proizvodna kompanija u okviru EPS-a a predugovor garantuje ostvarenje ekoloških projekta u Kostolcu.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво