Читај ми!

Mihajlović: Obezbedili smo dovoljne količine svih energenata

Srbija je obezbedila dovoljne količine svih energenata, kaže resorna ministarka Zorana Mihajlović uz ocenu da se na tržištu dešavaju ozbiljni poremećaji. O sudbini NIS-a, kaže, odluka još nije doneta.

Ministarka energetike Zorane Mihajlović rekla je za TV Prva da još nije doneta odluka kada je reč o ruskom udelu u vlasništvu NIS-a, ali da će po svaku cenu biti očuvana energetska bezbednost države.

"To znači da ćemo razgovarati o svemu. Ono što je naš zadatak i na čemu svakodnevno radimo, jeste da obezbedimo dovoljne količine nafte, naftnih derivata, gasa, električne i toplotne energije. izuzeti smo iz petog paketa sankcija, ali ne znamo šta može biti u šestom paketu. Moramo da budemo spremni da, ako se prekine snabdevanje Jadranskim naftovodom, imamo plan za svaku situaciju. Snabdevanje gasom se odvija bez problema preko Bugarske Balkanskim tokom", rekla je ministarka Mihajlović.

Istakla je da energetika nigde u svetu ne postoji bez politike i da sve države koriste energetiku da ostvare politički uticaj.

"Mislim da svakako treba da balansiramo, mi smo za sada 100 odsto zavisni od ruskog gasa, ali treba da tražimo alternativu i da imamo još bolje odnose i sa SAD i EU", navela je Mihajlovićeva.

Jeftine energije, kaže, više nema i niko ne može da projektuje kakve će biti cene.

"Zato je važno da radimo na diverzifikaciji. Sledeće godine se završava interkonekcija Niš-Dimitrovgrad i time dobijamo mogućnost da pregovaramo i da od septembra sledeće godine dobijamo LNG iz Grčke, da se povežemo sa gasom iz Azerbejdžana. Od ukupne potrošnje gasa, 70 odsto ide za privredu, koju moramo da obezbedimo", rekla je Mihajlovićeva.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво